Zaštita voćnih cijepova od „grinte“ ili krastavosti u 19. stoljeću

1O tome nam govori novinski izvještaj iz 1896. godine đurđevečkoga učitelja Josipa Maletića, koji je vodio brigu o voćnim sadnicama u školskome vrtu. Još pred dvije godine primijetio je na jabučnim cijepovima kraste od kojih su se osušili cvjetovi. Iduće godine zaraza je uzela maha, pa je cijepove prao kuhanom sapunicom a zarazu strugao drvenim nožem i brisao krpama. Bolest je malo jenjala ali je nagodinu bila još žešća. Potražio je pomoć od zemaljskog voćnjaka u Mlaki u Turovom polju (Turopolju) i dobio recept za pripravak. U kotao je nalio tri škafa vode. 2Kad je voda uzavrela usipao je 3 kg dobro izluženog pepela kojeg je prokuhao a potom dodao jedan kilogram narezanog crnog sapuna, i sve to kuhao još pola sata. Ohlađenim pripravkom prao je cijepove. Piše da je postupak dosta pomogao. Sa stajališta današnje zaštite čudno i neobično. Kao što vidimo, tada je to bila preporuka voćara iz državnog voćnjaka, dakle preporuka struke.

 

Možda će Vam se svidjeti...

Odgovori

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!