„Cuk, šef“


Od brojnih vrsta tikvica, neke su, osim za jelo, mogle poslužiti i u praktične svrhe, primjerice u vinogradarstvu. Tako su naši stari tikvice s dugim vratom upotrebljavali za vađenje vina iz bačve, jer tada nije bilo plastične čurke (crijeva) i pumpe za vino. Nazivali su je cuk ili šef. Osim toga, mogla je poslužiti kao posuda za vodu, vino, i kao svojevrsna šefla za grabljenje, na primjer, rastopljene modre galice z galičnaka. Prije primjene tikvica se morala dobro osušiti, zatim se na vrhu ili dnu (već prema potrebi) napravila rupa. Potom se kroz rupu se suhom i tvrdom grančicom ugrubo očistio sadržaj unutar tikvice (mezdra, koščice). Preostali dio tikvičina mesa odstranio se dugotrajnim tresenjem tikvice u koju je nasipano izmrvljeno staklo. Na kraju se sav sadržaj isipao, a tikvica se potom oprala. Tikvice namijenjene za vađenje vina morale su se još i oviniti.

SDC19696 SDC19697

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine