Etnografska zbirka Ivana Furdića

zbirka0001U Đurđevcu skromno i samozatajno živi Ivan Furdić koji je rođen 28. prosinca 1955. godine. Iako trpi samoću, za njega u Đurđevcu svi znaju: neobično pobožan čovjek, vrsni majstor kuhar i čuvar etnografskog blaga ovoga dijela Podravine.

Prve dvije osobine čine ga prepoznatljivim široj javnosti. Naime, u svojem vinogradu u predjelu Mali Kostajn je početkom 1980-ih godina Ivan Furdić sagradio kapelicu u kojoj je kip svetog Antuna Padovanskog koji je posvećen 19. lipnja 1983. godine. Bilo je to nakon smrti Ivanovog djeda Antuna (1906.-1980.). U kapelici se svake godine o blagdanu ovog sveca održava proštenje i služi sveta misa. Kapelica je uređena radovima đurđevečkih umjetnika te Ivanovim ručnim radovima.

zbirkai0002Prema vlastitom svjedočanstvu, punih je 25 godina bio „biškup“ na ceremonijama krštenja mošta. Trajni je trag ostavio „farbanjem“ unutrašnjosti obiteljskih kuća širom đurđevečke Podravine ukrašavanjem cvjetnim i različitim drugim ornamentima. Uz to je dospio „pripravlati“ na nebrojenim svatovima gdje je bio glavni kuhar, određivao jelovnik i pripremao kolače i torte.

Večernji0003U javnosti je Furdić istupao 2000. godine kada je Gradu Đurđevcu ponudio svoju kuću s etnografskom zbirkom ukoliko mu ispune želju da ga na posljednji počinak voze iz kuće zaprežnim mrtvačkim kolima. Već 45 godina Ivan Furdić tke, našivava i šlinga. Sve što je sam izradio i nabavio čuva u posebno uređenoj sobi s početka XX. stoljeća. Tu se nalazi i više kompleta đurđevečke narodne nošnje. Iako je u prosincu 2003. i siječnju 2004. godine u Galeriji Stari grad Đurđevac održana izložba „Iz etnografske zbirke Ivana Furdića“ lokalna zajednica još ne pokazuje dovoljan interes za ovu vrijednu zbirku i ispunjenje životnih želja Ivana Furdića.

 

 

Možda će Vam se svidjeti...

Odgovori

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!