Dr. Ivan Golub

Ivan Golub rođen je 21. lipnja 1930. godine u Kalinovcu kao petnaesto i posljednje dijete Luke Goluba i Barbare rođ. Kovač. Što na ovome mjestu napisati o ovako čovjeku ovako impozantne biografije, a opet toliko skromnom biću? O dr. Ivanu Golubu pisano je relativno mnogo, a o njegovom životu i djelu svjedoče i njegova mnogobrojna objavljena djela. Stoga nam preostaje podsjetiti na najvažnije događaje u životu Ivana Goluba povodom njegove današnje obljetnice.

U rodnom Kalinovcu je polazio osnovnu školu od 1937. do 1942. godine, a u Zagrebu je bio u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji od 1942. do 1950. godine kada je maturirao. Iste godine je započeo studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu gdje je 1958. godine postigao magisterij iz bogoslovlja. Za nekoliko dana, točnije na Petrovo 29. lipnja navršit će se i 58. obljetnica svećeničkog ređenja Ivana Goluba. Kao svećenik službovao je u župama Posavski Bregi, Dubrovčak Lijevi, Krapina i svetog Jeronima u Zagrebu, a istodobno se započinje znanstven rad o Jurju Križaniću. Godine 1961. odlukom na poticaj nadbiskupa Franje Šepera odlazi na Papinsko gregorijansko sveučilište u Rim gdje je 1963. godine doktorirao, a sljedeće godine postao magistrom biblijskih znanosti. Po povratku u Zagreb vrlo marljivo radi kao predavač na Bogoslovnom fakultetu, a uskoro obavlja i niz predstojničkih i pročelničkih funkcija. Uz to, pokrenuo je niz stručnih časopisa. Od 1969. do 1972. godine rektor je Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Osim u teološkom radu, Ivan Golub je postigao zapažene rezultate kao znanstvenik (pogotovo istraživanjem života i djela Jurja Križanića) i kao književnik. Nama je možda najatraktivniji kao autor zbirke „Kalnovečki razgovori“ iz 1979. godine, a neka od njegovih drugih djela su: „Molitva vrtloga“, „Dušom i tijelom“, „Čežnja za licem“, „Oči“ i dr. Godine 1991. u Rimu je izdan zbornik u čast Ivana Goluba „Homo imago et amicus Dei“ („Čovjek – slika i prijatelj Božji“). Svakako preporučamo Golubovu impozantnu autobiografiju „Običan čovjek“.

Možda će Vam se svidjeti...

Odgovori

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!