„Kosalin“


dscn1477Neki možda i ne znaju kakva je ovo alatka. Samo ime govori da se njome nešto kosalo (usitnjavalo). Na slici vidite željezni dio s oštricom nasađen na držalu, a zove se kosalin. Služio je za usitnjavanje hrane za stoku (krumpir, repa, bundeve…). Kosanje se obavljalo u istoimenoj drvenoj kutiji čije su stranice sklepane od dasaka, dok je dno bilo od deblje i čvršće daske koja je mogla podnijeti udarce i oštro sječivo. Kosalin se koristio i za usitnjavanje voća namijenjenog za pečenje rakije.

dscn1478Prema novinskim podatcima kosalin se u ovom dijelu Podravine pojavio 9. travnja 1892. godine, kada je predstavljen na jednom sastanku podružnice Gospodarskoga društva u Đurđevcu, koji je održan u Kloštru. Autor članka navodi da je đurđevečki učitelj Milan Poljak nazočnima pokazao i predstavio jednu „novu alatku – kosalin“.  On se potom zacijelo mogao kupiti kod mjesnih trgovaca, a poslije su ga izrađivali i kovački majstori.

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine