Satnik Josip Zrelec (1840. – 1907.)

Nadgrobni spomenici obitelji Zrelec (fotografirao Nikola Cik).

Jedan od istaknutih članova obitelji Zrelec iz Đurđevca bio je satnik Josip Zrelec kojega pamtimo i kao sudionika znamenite Rakovičke bune 1871. godine. Uspomenu na Josipa Zrelca sačuvao je svećenik Petar Mihinić (1870. – 1942.) koji je kontaktirao sa Zrelcem u Đurđevcu krajem XIX. stoljeća. Naime, Josip Zrelec je kao umirovljenik boravio u Đurđevcu od 1890. godine. Mihinićeva sjećanja objavljena su u listu Podravac 1941. godine.

Josip Zrelec rođen je u Đurđevcu 14. ožujka 1840. godine u mnogobrojnoj krajiškoj časničkoj obitelji Josipa i Katarine Zrelec rođ. Hodalić. Brat je znamenitog đurđevečkog liječnika (ranarnika) Petra Zrelca (1844. – 1930.), učitelja Mije Zrelca, časnika Ivana Zrelca i baždara Anđelka (Engelberta) Zrelca. Nikada se nije ženio.

O školovanju i ranijoj službi Josipa Zrelca nemamo podataka, ali znamo da se kao 30-godišnji časnik s činom natporučnika sa svojim vojnicima priključio Rakovičkoj buni koju je vodio Eugen Kvaternik 1871. godine. Kako je buna ugušena, a Kvaternik ubijen, tako je Zrelec završio u zatvoru i oduzet mu je čin natporučnika. Kasnije je bio pomilovan i nastavio je službu u vojci do 1890. godine kada je umirovljen s činom satnika (kapetana).  U rodnom Đurđevcu kupio je kuću i vinograd gdje je provodio umirovljeničke dane. Prema sjećanju Petra Mihinića bio je u Đurđevcu politički vrlo aktivan u posljednjem desetljeću XIX. stoljeća, zagovarajući pravaške ideje i to kao jedini od inteligencije koji nije morao biti u pokornosti režimu bana Khuena – Hedervaryja. Zato je snažno utjecao na Đurđevčane, pogotovo u vrijeme održavanja izbora. Bio je član ravnateljstva (1897. – 1909.) i potpredsjednik (1899. – 1900.) Banke za Podravinu, član ravnateljstva paromlina Podravina d.d. (1899.), član školskog odbora i Matice hrvatske, te utemeljitelj i član Hrvatskoga starinarskoga društva od 1896. godine.

Umro je u Đurđevcu 3. svibnja 1907. godine i pokopan je na središnjem dijelu đurđevečkog groblja uz brata Petra i njegovu suprugu Mariju nad čijim grobovima stoje impozantni nadgrobni spomenici od crnoga mramora. Nažalost, sa Zrelčevog spomenika uklonjena je fotografija.

Možda će Vam se svidjeti...

Odgovori

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!