„Graj“ / grah

Na jelovniku starih Podravaca grah (Phaseolus vulgaris L.) je zauzimao jedno od vodećih mjesta. Stoga nisu uzalud govorili: Kaša naša, japin graj i mamino zejle!. Za jelo se pripremao na više načina: na juve, na šalato, na mašče, pečeni, graj zejlem / z repom… Jeo se najmanje jednom tjedno, petkom redovito. Svaka je gazdarica rado pripremala grah za jelo, ali je bila ljuta na ostale ukućane jer je graj napujaval, pa so prdeli pezdeli i smrdeli. Često ih je špotala: Smrdlivci jeni, nesnage, kaj tuliko serete, smrdite kak tvorci, smrdite po mrtvečine, rit vam popušča, rit vam se bode raščenola… Grah se je sadil zajedno s kukuruzom, kopal i ogrijnal. Brao se ujesen mladi graj, kad je mahuna mekana, ili pak suhi. Mladi se grah odmah spremao za jelo, a najviše se brao suhi radi čuvanja tijekom godine. Pobrani se grah u mahuni sušio u dvorištu na pojnave. Nakon sušenje se je mlatil s poldrugom botom da se zrno odvoji od luščijna (suhih mahuna). Preostale cijele mahune trijebile su se ručno. Zrno se potom moralo očistiti od nečistoća i ostataka suhih mahuna. To se radilo provjetravanjem, odnosno, graj se je vetril presipavanjem iz posude u posudu, prilikom čega je morao puhati vjetar. Graj se je još pulkal natresanjem u manjem koritu. Imućniji gospodari vetrili su ga strojem zvanom vetrenica. Najviše se je sadil visoki graj, a u novije vrijeme i niski. Podravci su razlikovali nekoliko vrsta graha: purančec / purančok (trešnjar), zelenčec, beli graj, sivak (sivi), panglec (bijeli okruglasti; uzgajao se na pjeskovitom tlu)… Konačari su donedavno bili poznati uzgajivači graha. Prodavali su ga na veliko, te na tržnicama diljem hrvatskih gradova.

Slijedi nekoliko uzrečica i vjerovanja vezanih uz grah:

 

Debel kak beli graj

Imati kak beloga graja

Ako se na Mateja bere graj ondar ga nebo sedem let (Matej evanđelist – 21. rujna)

Kakov na kolcu takov i v loncu kaže se onome koji prigovara da grah nije dobar za jesti

Graj kaj bi ga po biču puščal debeo grah

Zmlatiti koga kak graja

 

Možda će Vam se svidjeti...

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!