Svećenik Mijo Đud iz Đurđevca


Đurđevečka obitelj Đud (Gyud) poznata je po tome što je u 18. stoljeću iz nje bilo nekoliko časnika. Obitelj nije izumrla, ali potomci više ne žive u Đurđevcu. Manje je poznato da je iz te obitelji potekao i jedan svećenik. Bio je to Mijo (Mihovil, Mihael) Đud koji je rođen u Đurđevcu oko 1722. godine. On je u rodnom Đurđevcu danas gotovo potpuno nepoznat, a u povijesnim izvorima zabilježeno da je bio častan i dobar svećenik.

Mijo Đud za svećenika je zaređen oko 1746. godine. Od 1751. do 1764. godine bio je upravitelj župe u Svetom Ivanu Žabnu. Godine 1764. godine postao je župnikom u Svetom Križu Obedu (Vojni Križ) gdje je vjerojatno ostao do smrti.

Spomen-ploča s popisom župnika u Svetom Ivanu Žabnu.
Spomen-ploča s popisom župnika u Svetom Ivanu Žabnu.

S obzirom na to da je prezime Đud bilo vrlo rijetko, događa se da oni koji su manje vješti u čitanju latinskih rukopisnim izvora pogrešno čitaju ovo prezime kao Pijud jer se pisalo u obliku Gjud ili Gyud. Tako se dogodilo i u Svetom Ivanu Žabnu gdje je na impozantnoj spomen-ploči s popisom župnika na pročelju župne crkve pogrešno zapisano ime svećenika Mije Đuda.

Izvor: Kožul, Stjepan. Kalnički arhiđakonat, danas Bjelovarsko-kalnički arhiđakonat Zagrebačke nadbiskupije. Zagreb: Društvo za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije „Tkalčić“, 2005.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine