Fučkov sokak


Gotovo svaka ulica u Đurđevcu osim službenog naziva nosi i lokalni naziv koji koristi domaći svijet. To jednako vrijedi za stare i duge ulice kao i za one novijeg postanka koje su kraće i u Đurđevcu se zovu sokaki.  Jedna od takvih ulica je Fučkov sokak, odnosno Ulica Augusta Šenoe nedaleko središta Đurđevca.

Fučkov sokak novijeg je postanka jer je ta ulica kao odvojak iz današnje Ulice kralja Tomislava, odnosno Kandalovca, stambenu namjenu dobila tek nakon diobe velikih kućnih zadruga u Đurđevcu u drugoj polovini XIX. stoljeća. Kao što sam naziv govori, nastanak sokaka vezan je uz diobu zadruge obitelji Fuček (kbr. 362) iz Đurđevca.

Slika 5 - rub
Fučkov posjed na rekonstruiranoj karti iz 1868. godine.

Naime, Fučkovi su imali kuću koja je stajala u današnjoj Karlovčanovoj ulici s prostranim travnikom od nekoliko jutara koji se protezao prema istoku sve do ispod današnjeg groblja. Dio travnika su Fučkovi svojedobno ustupili i za proširenje groblja. Kako to da su Fučkovi imali takav kompleks zemlje odmah uz kuću nije poznato. Posjed je raskomadan prilikom diobe zadruge. Nova regulacija ulica u okolici đurđevečkog groblja omogućila je spajanje Kandalovca (Tomislavova ulica) i Grobljanske ulice (današnja Đuriševićeva). Tako je nastao Fučkov sokak jer je većina građevinskih i poljoprivrednih parcela pripadala toj obitelji izuzev dviju kuća na početku ulice (obitelji Hajduković i Majstorović) koje su ondje bile od ranije. U XX. stoljeću ulica je popunjena kućama. Mirna je to ulica smještena u neposrednoj blizini centra grada. Danas malotko koristi stari naziv ove ulice jer niti nositelja prezimena Fuček nema naročito mnogo u ulici koja danas nosi ime Augusta Šenoe.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine