Topograf Martin Stier (1630.-1669.)


Isječak Stierove karte Ugarske iz 1664. gdje je prikazana Hrvatska.

Habsburški, odnosno austrijski vojni topograf, inženjer i kartograf Martin Stier nezaobilazno je ime kada govorimo i pišemo o povijesti ovoga dijela Podravine u 17. stoljeću. Naime, Stier je od 1657. do 1660. godine obilazio utvrde na području današnje Hrvatske i sastavljao izvještaje s opisima i skicama za potrebe Ratnog vijeća u Grazu. Na temelju mjerničkih radova provedenih na terenu i starijih kartografskih prikaza izradio je mnoge topografske prikaze krajeva, utvrda i naselja. Njegovim najboljim djelom smatra se karta Ugarske iz 1664. godine na kojoj je prikazan i prostor današnje Hrvatske. Na toj bakroreznoj karti izrađenoj u 12 listova Stier je osim utvrda prikazao reljef i vegetaciju i upisao mnoge toponime. Zahvaljujući radu Martina Stiera znamo kako su izgledale mnoge utvrde u 17. stoljeću, a među njima i utvrde u Đurđevcu, Koprivnici, Varaždinu i drugdje.

Od biografskih podataka znamo da je Martin Stier rođen u Grazu 1630. godine, a umro je u Knittelfeldu 1669. godine. Stierova ostavština pohranjena je u Ratnom arhivu u Beču i u Nacionalnoj knjižnici u Beču.

Nama u Podravini Martin Stier je posebno važan jer je izradio kartografske prikaze područja Vojne krajine na kojima su označeni razni fortifikacijski objekti. Mirela Slukan Altić tvrdi: „Karte krajiških topografa nisu se tiskale, nego su ostajale u rukopisu kao brižno čuvane tajne. Malo se tko imao priliku njima koristiti, (…). (…) neosporno su najbolje podatke imali krajiški topografi koji su svoje karte čuvali kao vojnu tajnu iznimne strateške važnosti, (…).“

Izvori: Slukan Altić, Mirela. Povijesna kartografija: Kartografski izvori u povijesnim znanostima. Samobor: Meridijani, 2003.; Hrvatska enciklopedija; Petrić, Hrvoje. Pogranična društva i okoliš: Varaždinski generalat

i Križevačka županija u 17. stoljeću. Samobor – Zagreb: Meridijani, Društvo za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju, 2012.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine