Pisac Martin Lončar (1928.-2007.)


Među mnogobrojnim Molvarcima koji su se primili pera je i Martin Lončar. Za razliku od drugih pisaca on je prilično nepoznat u svojem zavičaju čemu pridonosi činjenica da je živio u Opatiji, daleko od rodnih Molvi. Autor je dviju knjiga koje su objavljene u Molvama kada je već bio u poodmakloj dobi.

Martin Lončar rođen je u Molvama 30. svibnja 1928. godine. Osnovnu školu završio je u rodnim Molvama, a zatim je izučio krojački zanat. Život je proveo u Opatiji. Unatoč tome nije zaboravio molvarsku kajkavštinu. I kraj života dočekao je izvan zavičaja i umro je u Rijeci 18. studenoga 2007. godine.

Prema vlastitom svjedočanstvu od rane mladosti je prikupljao zapise o običajima i različitim zanimljivim dogodovštinama iz svojeg zavičaja. Sve to je objavio u obliku knjige pod naslovom „Veseli Štefan“ 2002. godine. Dvije godine kasnije objavio je i zbirku kratkih priča pod naslovom „Podravina moja mila“. Obje knjige uredio je Vjekoslav Prvčić, a objavljene su u suizdanju Općine Molve i Izdavačke kuće „Mali princ“ iz Koprivnice. Prva knjiga opremljena je ilustracijama Đure Jakovića, a drugu je ilustrirao Martin Kopričanec.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine