Trgovac Petar Petrinić iz Đurđevca


Drveni kip sv. Petra koji se nalazio u staroj župnoj crkvi u Đurđevcu.

U pregledima povijesti Đurđevca spominje se ime trgovca Petra Petrinića. Naime, kada je 1824. godine sagrađena nova župna crkva u Đurđevcu u njoj je smješten oltar svetog Petra koji je o svojem trošku dao obojati trgovac Petar Petrinić. Za to je platio 60 forinti, a uz to kupio je dva pozlaćena svijećnjaka za 18 forinti.

Petar Petrinić rođen je u Đurđevcu 13. listopada 1779. godine u obitelji Ivana (1745.-1789.) i Ane Petrinić rođ. Semeraj (o. 1748.-1785.). Njegovi roditelji koji su bili u braku od 1766. godine imali su 13 djece. Obitelj je bila dobrostojeća u materijalnom smislu jer su posjedovali sluge.

Nije poznato kada se Petar Petrinić počeo baviti trgovinom. Posao je vjerojatno je vodio u svojoj kući kbr. 147 na Novom Selu gdje je kasnije bila zgrada Imovne općine, a danas je ondje zgrada Šumarije. Godine 1849. spominje se i kao vlasnik gostionice. Sklopio je brak 1802. godine s Marijom Peršić. Njihova djeca živjela su u Đurđevcu, a trgovački posao vjerojatno je nastavio sin Petar koji se sredinom 19. stoljeća s obitelji odselio iz Đurđevca.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine