Dr. sc. Ivana Senjan iz Đurđevca


Dr. sc. Ivana Senjan

Ivana Senjan (rođ. Jaklin) đurđevačka je glazbena pedagoginja, zborovođa, crkvena glazbenica i solo pjevačica. Rođena je u Koprivnici 24. lipnja 1980. godine. Radi u Gimnaziji Dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcu i Umjetničkoj školi „Fortunat Pintarić“. Glazbu je diplomirala na Institutu za crkvenu glazbu Albe Vidaković Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Završila je Školu za zborovođe pri Vokalnoj akademiji (Zagreb) te srednju glazbenu školu solo pjevanja u Varaždinu (klasa prof. Darije Hreljanović). Crkvena je glazbenica Župe svetog mučenika Jurja u Đurđevcu. Sa svojom obitelji živi i stvara u rodnom Đurđevcu.

Završila je Opću gimnaziju Dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcu i Srednju glazbenu školu Blagoja Berse u Zagrebu – teorijski smjer. Tijekom svojeg srednjoškolskog i studentskog obrazovanja, bila je crkvena glazbenica župe Sv. Jurja u Đurđevcu, članica Puhačkog orkestra DVD-a Đurđevac (flauta), skladateljica i suradnica dječjeg glazbenog festivala Kukuriček, asistentica dirigentice prof. Jasenke Ostojić u zboru Zagrebački dječaci te članica ženskog vokalnog ansambla Voxcordis s kojim je 2001. godine snimila nosač zvuka korizmenih gregorijanskih napjeva Christusfactusest pro nobiste nastupila na Međunarodnom festivalu gregorijanskog pjevanja u Poljskoj. Od 2005. do 2006. god. predavala je Glasovir u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskogu Bjelovaru dok je u Glazbenoj školi Đurđevac od 2002. do 2013. godine predavala Solfeggio i vodila dječji zbor Georgius s kojim je sudjelovala u brojnim kulturnim događajima grada Đurđevca i županije. Od 2003. do 2013. godine bila je crkvena glazbenica župe Bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici gdje je vodila mješoviti zbor Alojzijevci, klapu Alojzije Stepinac, dječji zbor Stepinčevci te je surađivala je sa zborom Stepinčeva mladež. Sudjelovala u realizaciji CD nosača zvuka „Svaki dan s Tobom“ kantautora popularne duhovne glazbe Davora Terzića te je snimila promotivni nosač zvuka „Pie Jesu“ za orguljarstvo Kvaternik. Kao umjetnička ravnateljica Festivala Stepinčeve note u Koprivnici svake je godine organizirala susrete dječjih zborova i priznatih  hrvatskih mješovitih zborova umjetničke duhovne glazbe te je organizirala Natječaj za nove skladbe duhovne tematike i tematike posvećene liku i djelu bl. Alojzija Stepinca.

Ivana Senjan i Bernard Dugan na jednom od nastupa u Đurđevcu 2014. godine.

Vodila je seminare Glazbene umjetnosti na Pučkome otvorenome učilištu u Zagrebu i seminare vokalne tehnike i dirigiranja u Orguljaškoj školi Varaždinske biskupije. Sve do danas je suradnica mo. Anđelku Igrecu, povjereniku za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije gdje vodi dekanatske zborove Ljetne škole crkvene glazbe dok sa svojim pjevačkim ansamblima dugi niz godina redovito sudjeluje na biskupijskim festivalima (Sveta Cecilija; Festival Dobrog pastira, Zlatna harfa, Korizmeni susreti zborova Varaždinske biskupije, Susreti župnih zborova u Ludbregu, Stepinčeve note, Tradicionalni koncert popularne duhovne glazbe na Zrinskom trgu u Koprivnici, humanitarni koncert Marijini obroci, ).

Od 2006. do 2013. godine predavala je nastavu glasovira u matičnoj glazbenoj školi Fortunat Pintarić Koprivnica, dok je od 2013. godine voditeljica Područnog odjeljenja osnovne glazbene škole u Đurđevcu gdje redovito organizira interne i javne produkcije puhačkog odjela, gudačkog odjela, odjela za instrumente s tipkama i odjela za žičana glazbala, koncerte umjetničke glazbe te realizira brojne glazbene suradnje s matičnom školom, Osnovnom školom Grgura Karlovčana, društveno-kulturnim ustanovama grada Đurđevca, Područnim odjeljenjem u Virju i Glazbenom školom Jan Vlašimsky iz Virovitice. S crkvenim zborovima priprema euharistijska slavlja i prigodne koncerte, dok s Djevojačkim zborom Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva svake godine sudjeluje na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima zborova.

Sa svojim pjevačkim ansamblima ili kao solo pjevačica godišnje ostvari do stotinu nastupa kao što su na primjer nastupi za Dan grada Đurđevca, Dan grada Koprivnice, Dan županije, Dan škole, Dan rudara, Dan umirovljenika, Dan osoba s invaliditetom, Glazbene svečanosti hrvatske mladeži Koprivničke Podravine, „Glazbene svečanosti hrvatske mladeži“ u Varaždinu i „Lipanjski zvuci“ u Petrinji. Glazbeno je pripremala nekoliko mladomisničkih euharistijskih slavlja te je ostvarila suradnje s Ministarstvom unutarnjih poslova RH, Udrugom hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Gudačkim kvartetom Cadenza iz Zagreba i Hrvatskom udrugom zborovođa. Redovito nastupa na otvorenjima brojnih izložbi i promocija, u prigodnim programima županijskih i državnih školskih natjecanja u Đurđevcu, u okviru crkvenih institucija diljem Hrvatske te na tradicionalnom Blagdanskom koncertu u Đurđevcu. Također, dugi niz godina redovito nastupa za Gradsku knjižnicu Đurđevac, Muzej grada Đurđevca, Turističku zajednicu grada Đurđevca, na koncertima Puhačkog orkestra DVD-a Đurđevac, za INA-Industrija nafte d.d., Zajednicu sportskih udruga grada Đurđevca, Rotary klub, Maticu hrvatsku, Likovni klub Paleta, Društvo za suzbijanje ovisnosti te zarazne liječničke udruge.

Za svoj rad primila je mnoga priznanja i nagrade. Od 2011. godine nosi strukovni naziv maestra mentorica Hrvatske udruge zborovođa. Agencija za odgoj i obrazovanje dodijelila joj je napredovanje u zvanje profesora mentora što je odraz kvalitete rada s učenicima. Bavi se znanstvenim radom te redovito sudjeluje na znanstvenim simpozijima i objavljuje znanstvene, stručne i popularne članke u različitim publikacijama. Posebno se bavi životom i djelom skladatelja Mate Lešćana. Završila je Poslijediplomski doktorski studij pedagogije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i stekla akademski naziv doktorice znanosti. Svojim je istraživanjem tijekom izrade doktorata pridonijela znanstvenim dostignućima suvremene glazbene pedagogije iz područja glazbenih preferencija i glazbenog ukusa s ciljem unaprjeđenja glazbenog ukusa učenika i glazbeno pedagoške prakse uopće. Grad Đurđevac 2017. godine dodijelio joj je javno priznanje Zlatna plaketa “Sveti Juraj”.

 

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine