Prva stočarska izložba Koprivničko-križevačke županije


Prizor sa stočarske izložbe u Goli 1993. godine.

Tradicija uzgoja kvalitetne stoke u Podravini je vrlo duga o čemu svjedoče i marvogojske udruge osnovane u ovom kraju na početku 20. stoljeća. Upravo je u Podravini zaživio selekcijski uzgoj goveda u drugoj polovini 20. stoljeća po čemu je Podravina bila nadaleko poznata.

Podravski stočari su rado i često izlagali svoja grla na različitim stočarskim izložbama, a nakon osnutka Koprivničko-križevačke županije 1993. godine organizirana je prva stočarska izložba na županijskoj razini. Prva stočarska izložba Koprivničko-križevačke županije održana je u Goli u nedjelju 25. listopada 1993. godine.

Goveda na izložbi u Goli 1993. godine.

Izložbu su organizirali Koprivničko-križevačka županija, Poljoprivredni centar Hrvatske i Stočarski selekcijski centar Zagreb uz pomoć prehrambene industrije Podravka, Podravskog gospodarstva iz Koprivnice i tvrtke Avard iz Gole, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Republike Hrvatske. Uz domaćine župana Koprivničko-križevačke županije Ivana Stančera, predsjednika Županijske skupštine Ivana Hodalića i generalnog direktora Podravke Zvonimira Majdančića izložbu su posjetili i mnogi ugledni gosti. Među njima je bio tadašnji predsjednik Županijskog doma Sabora Republike Hrvatske Josip Manolić, ministar poljoprivrede i šumarstva Ivan Majdak i njegov zamjenik Antun Šeda, saborski zastupnik Stjepan Sulimanac (ujedno predsjednik saborskog Odbora za selo i poljodjelstvo), župan Zagrebačke županije Ivica Gaži, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Tihomir Trnski i drugi. Procjenjuje se da je na izložbi bilo oko 5000 posjetitelja.

Članak o županijskoj stočarskoj izložbi u Goli objavljen u Glasu Podravine i Prigorja.

Gola nije slučajno izabrana za mjesto održavanja prve županijske stočarske izložbe jer je upravo to bilo jedno od najrazvijenijih mjesta po govedarstvu u Hrvatskoj, a ujedno se 1993. godine obilježavala 85. obljetnica Hrvatske marvogojske udruge u Goli. Uz izložbu stoke održana je i aukcijska prodaja rasplodnih junica. Od 54 junice na aukcijskoj prodaji prodane su čak 52. Uz krave iz domaćeg uzgoja izloženo je i 5 krava iz Austrije koje su u to vrijeme stigle u Hrvatsku kao humanitarna pomoć. Osim krava i junica izložena je kolekcija hladnokrvnih konja, sedam kolekcija svinja i jedna kolekcija ovaca.

Šampionkom izložbe proglašena je krava Vijola vlasnika Krune Talana iz Gole koja je dobila zlatnu medalju. Srebrnu medalju dobila je krava Bimba vlasnika Stjepana Premca iz Gole, a brončanu medalju krava Riba vlasnika Ivana Hodalića iz Đurđevca. U kategoriji junica zlatnom medaljom nagrađena je junica Plamenka vlasnika Drage Bešteka iz Svetog Ivana Žabna, srebrnom junica vlasnika Ivana Bobovca iz Gole, a brončanom junica Šara vlasnika Željka Lukića iz Virja.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine