Kapela sveta Tri kralja u Novigradu Podravskom


Kapela sveta Tri kralja na Trijokralskom bregu

Među vinogradima iznad Novigrada Podravskog nalazi se kapela posvećena svetoj trojici kraljeva čiji blagdan slavimo 6. siječnja. Po toj kapeli se taj vinogradarski predio naziva Trijokralski breg. Kapela se nalazi na brežuljku s kojeg se pruža pogled po Podravini i Bilogori. Današnja kapela sagrađena je 1866. godine, a do tada je tu bio drveni sakralni objekt koji je dotrajao. Tada je nabavljena i nova slika na kojoj je prikazano poklonstvo kraljeva i koja se i danas nalazi u kapeli. Osim te slike na zidu nema drugih ukrasa u kapeli. Na stropu malog svetišta još je slika koja prikazuje svetog apostola i evanđelista Ivana (zaštitnika vinograda i vinogradara) s Isusom. U svetištu je stol za služenje svete mise, a u kapeli su dva starinska klecala. Pred kapelom je masivni toranj u kojem se nalazi zvono i kroz koji se ulazi u kapelu. Na pročelju su istaknute tri godine: 1866., 1939. i 2004. Prva godina označava godinu izgradnje, a druge dvoje godine obnove kapele.

Juraj Duh (1838.-1904.)

Graditeljem kapele smatra se svećenik Juraj Duh (1838.-1904.) koji je u doba izgradnje kapele službovao u Novigradu Podravskom kao kapelan. On je među žiteljima Novigrada sakupljao dobrovoljne priloge za izgradnju ove kapele. Od tada je svakoga četvrtka u kapeli služio svetu misu. Danas se sveta misa ondje slavi na blagdan sveta Tri kralja, a slavila se i na Spasovo kada se obavljao blagoslov vinograda i okolnih polja. Kapela je temeljito obnovljena početkom 21. stoljeća zalaganjem župnika Josipa Brglesa, Udruge vinograda, vinara i voćara „Komarna“ te Općine Novigrad Podravski. Danas je opet potrebno obnoviti i urediti unutrašnjost kapele.

Izvori: Časti i dobru zavičaja, uredio Blaž Mađer. Zagreb, 1937., str. 136; Holi, Rudolf. „Novigrad Podravski“, Podravski zvonici, god. III, br. 1 (9), siječanj 1978.; Mrnjec, Tomo. „Novigrad Podravski“, Podravski zvonici, god. V, br. 3 (19), srpanj 1980.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine