Prognani Udbinjanji zbrinuti u Podravini (1942.)


Hrvati u Udbini i okolnim naseljima sve do 1942. godine činili su 98% stanovništva. Nad njima je srpsko-četnička vlast vršila teror još za vremena Kraljevine Jugoslavije, a naročito nakon proglašenja NDH. Tijekom rata tamošnji četnici i partizani počeli su provoditi zločine i teror nad Hrvatima, da bi 12. prosinca 1942. godine opkolili Udbinu i počeli s ubijanjem Hrvata i paljenjem kuća. U nemogućnosti daljnje obrane oko 1.600 Udbinjana s nešto malo vojske uspjelo se iz obruča probiti do Gospića. Ostali su pobijeni i prognani. Tom prilikom ubili su 166 Hrvata, spalili 307 hrvatskih kuća, katoličku crkvu sv. Nikole biskupa i crkvu sv. Marka Groba u Podudbini. Župnika su ubili 1946. godine. Na mjestu crkve sv. Nikole biskupa sagradili su hotel koji ja kasnije srušen. Također su srušili crkvu sv. Augustina u Mutiliću i uništili rimokatoličko groblje na Koriji. Nakon rata jugoslavenske komunističke vlasti oduzele su zemlju Hrvatima i zabranile im povratak na njihova vjekovna ognjišta.

Stjepan Bićan

Vlasnicima i njihovim nasljednicima imovina ni do danas nije vraćena. Kuće i zemlju podijelili su među sobom. Prognanici su iz Gospića vlakom doputovali do Zagreba. Mnogi su se smjestili kod rodbine u Zagrebu a ostali su zbrinuti u Podravini. Koprivnički kotar preuzeo oko 15 obitelji na čelu s kotarskim povjerenikom Ilijom Sertićem. Otprilike po desetak obitelji upućeno je u Novigrad i  Virje, a nekoliko obitelji smjestilo se u Đurđevcu i Kalinovcu. Udbinjani u Koprivnici kasnije su se nastanili u Peterancu, Drnju, Đelekovcu, Hlebinama, Sigetcu, Botovu i Goli. Dio Udbinjana smješten je i u bjelovarskom kotaru. Komunisti im nisu dali mira ni nakon oslobođenja. Desetak ih odvedeno i nikad se više nisu vratili svojim obiteljima. Agilni odvjetnik Stjepan Bićan (1935. – 2016.), odrastao u Hlebinama, bio je osnivač i predsjednik Kluba Udbinjana koji je okupljao oko 150 članova iz cijele Hrvatske. Premda Ličanin, osjećao se i Podravcem. Posebno je bio naklon podravskoj kulturi i poeziji Frana Galovića.

 

Izvori: DESPOT, Zvonimir. Vrijeme zločina, Zagreb, 2013.; https://croativ.net/hrvatska-udbina-23784/; http://vila-velebita.hr/index.php/obavijesti/39-stjepan-bican-posljednji-pozdrav

Fotografija: https://forum.nasa-lika.com/index.php?topic=1516.0

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine