Slikar Mijo Kovačić

mijo kovacic_covjek s jagodama, 1983.“U mom opusu još nije naslikana najbolja slika. O njoj stalno mislim. Radim za dušu, da ostavim nešto obitelji, narodu, potomcima. Da se zna gdje sam bio, zašto sam živio. Najveća mi je želja vrijeme: htio bih završiti sve što sam započeo”, zapisao je slikar Mijo Kovačić u siječnju 1997. A između odlaska u toplice, ribičije na Dravi i vinograda, u atelieru provodi svoje stvaralačko vrijeme. Na njegovom stolu su crteži, nove teme i uz zid prislonjena nova stakla.

Rodio se 5. kolovoza 1935. u Gornjoj Šumi, u obiteljskoj kući koja je i danas njegov atelier i dom. Kao najmlađi od petero djece djetinjstvo je proveo ponajviše uz majku Anu koja mu je prenijela u nasljeđe svoju maštovitost. Zato su njegovi „glaži“ prepuni svakodnevnih bujnih genre prizora, poplava i požara, ribiča i lovaca, goričara i pticokradica, ali i poetičnoga osamljenoga Čovjeka s jagodama (1984.).
Prvi susret s Ivanom Generalićem imao je s 18 godina. Posjetio je majstora u nedalekim Hlebinama, ali taj njihov susret prošao je prilično mlako, iako su kasnijih godina često zajedno izlagali. Generalić je pedagoški podržao mladića u njegovoj težnji prema slikanju, ohrabrio ga da radi dalje, bez nekih bližih savjeta. Mudri i talentirani šutljivi dečko shvatio je da svoje „školske satove“ mora sam odrađivati. S 19 godina izlagao je prvi put u Koprivnici 1954. zajedno s Gažijem, Filipovićem i Večenajem. Bio je to ohrabrujući nastup iza kojega je slijedila cijela niska samostalnih i skupnih izložbi u domovini i u svijetu.
mijo kovacic_saki covek nosi svoj kriz, 1975.Kad je na izložbi Naivi ’77 u Zagrebu izložio svoja velika stakla Potop (1974.) i Saki čovek nosi križa (1975./1976.) u Galeriji naivne umjetnosti, koja je danas Muzej naivne umjetnosti, iza njega je bilo na desetke inozemnih nastupa od europskih metropola do New Yorka i Sydneya. Najvrednije izložbeno predstavljanje priredili su mu Vladimir Crnković kao ravnatelj Muzeja naivne umjetnosti u Zagrebu i Michael Milkovic, predstavivši ga 2000. na izložbi Fantastičan svijet hrvatske naivne umjetnosti na Floridi među deset najvažnijih slikara naive. Bila je to najznačajnija hrvatska izložba u SAD-u.

 

Obilježavajući 60 godina umjetničkoga rada Kovačić je 2011. godine na zagrebačkom Gornjem gradu, u Basaričekovoj 22, otvorio svoju galeriju i Zakladu Mijo Kovačić. Osim u Gornjoj Šumi mnoga su njegova djela tako dostupna javnosti i turistima u Zagrebu.

Prije pet godina snimili smo trenutak kad je Mijo Kovačić čestitao 90. rođendan Ivanu Večenaju, starijem kolegi po kistu, prijatelju i kumu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotografiju snimila Dorotea Jendrić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotografiju snimila Dorotea Jendrić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotografiju snimila Dorotea Jendrić.

Dorotea Jendrić

 

Možda će Vam se svidjeti...

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!