Vitez Petar von Trezić (1818. – 1904.)


 

01
Obitelj Trezić pred Barnagorom (iz obiteljskog albuma).

U pitomom Čepelovcu je 13. rujna 1818. godine rođen carski i kraljevski major, vitez Petar von Trezić. Od običnog graničara (kakvi su stoljećima nicali i rasli diljem Podravine) Petar Trezić je vrlo brzo napredovao u vojničkog službi. Njegov najsjajniji podvig dogodio se 24. lipnja 1859. godine kada je sudjelovao u bitci kod Solferina, znamenitoj i po tome što je tada Henry Dunant osjetio istinsku potrebu pomaganja ranjenicima što će kasnije institucionalizirati osnivanjem Crvenog križa.

„U bitci kod Solferina sudjelovao je PETAR TREZIĆ, rođen u Čepelovcu. Bio je desetnik (Hauptmann) jednog Lovačkog puka, s kojim je tijekom bitke razorio jedno mitraljesko gnijezdo odakle se pucalo na austrijsku vojsku. Iako je Austrija u globalu ovaj rat izgubila, za pojedinačni podvig imenovan je RITTEROM (vitezom) Monarhije, te je dobio plemstvo prenosivo na potomke.“ (Iz Spomen knjige dvora Barnagor, autorica Božica Jelušić)

Književnica BJ i „ravnateljica“ AB, živi i stvara u dvoru Barnagor koji je 1867. godine na brežuljku iznad podravsko-bilogorskog sela Čepelovca i potoka Barna sagradio vitez Petar von Trezić, objavila je 2012. godine roman „Čišćenje globusa“ u kojem objelodanjuje povijest obitelji Trezić. S posebnim pijetetom piše o graditelju svojeg sadašnjeg doma  kojeg su dobro odgojeni i obrazovani potomci zvali Nono Peter. Posegnite za tim ukoričenim bogatstvom skladno složenih riječi i autentičnih fotografija i omirišite uspomene na svijet Rittera Petra von Trezića i njegove obitelji, na današnji dan kada su se prije više od stotinu godina u Barnagoru slavili rođendani časnog praoca plemićkog roda von Trezić.

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine