Vladimir Miholek


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vladimir Miholek

Đurđevečki pjesnik, istraživač zavičajne povijesti, zaljubljenik u baštinu i starine, kulturni radnik i urednik „Podravskih širina“ Vladimir Miholek rođen je u Đurđevcu  9. studenoga 1962. godine kao sin Ivana Miholeka i Marije rođ. Kožar. U rodnom gradu se školovao, zasnovao svoju obitelj, ovdje radi i, pomalo samozatajno, ali plodonosno provodi život u voljenom Đurđevcu.

Miholek je vjerojatno najpoznatiji kao pjesnik. Autor je nekoliko zbirki pjesama: „Zemla pod nofte“ (1995.), „Z Jezušom f trejti jezero let“ (1998.), „Čovek na mostu“ (2002.), „Paperki i pepovje“ (2006.) i “Lumera vajs” (2016.). Njeguje domaći KAJ! Osim što je objavio vlastite zbirke pjesama, objavljuje u različitim časopisima (primjerice „Kaj“), a pjesme su mu uvrštene i u zbornike jer je često nagrađivan na natječajima i recitalima na kojima redovito sudjeluje i biva nagrađivan.

Veliko djelo kojim je Vladimir Miholek zauvijek zadužio sve generacije Đurđevčana svakako je impozantni „Rječnik đurđevečkoga govora“ koji je u suradnji s jezikoslovkom Jelom Maresić objavio 2012. godine. U toj knjizi, kakvom se može pohvaliti tek poneko mjesto u našoj domovini, Miholek je svima darovao desetljeća aktivnoga sakupljanja jezičnog blaga našega Đurđevca i pokazao svu ozbiljnost i ljubav koje je posvetio tome poslu.

Osim kao pjesnik i odličan poznavatelj đurđevečkoga govora, Vladimir Miholek je vrijedan istraživač zavičajne povijesti. Iako samo istraživač-amater bez ikakvog obrazovanja u smislu historiografije, zbog volje za učenjem i usavršavanjem te izuzetne marljivosti i upornosti pri arhivskim istraživanjima, postao je priznat od strane akademske zajednice. Autor je nekoliko uspjelih stručnih radova i članaka koji su objavljeni u glavnim stručno-znanstvenim časopisima koji izlaze u ovome dijelu Hrvatske, prvenstveno u časopisu „Podravina“ i „Podravski zbornik“.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine