Svećenik Ivan Južak


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Spomenik Ivanu Južaku u središtu Ferdinandovca (fotografirao Marijan Slunjski).

Ferdinančani brižno čuvaju uspomenu na svećenika Ivana Južaka kojega smatraju najzaslužnijim za preseljenje žitelja Broda u novoosnovano naselje Ferdinandovec 1844. godine. Podsjetimo da u prvoj polovini 18. stoljeća naselje Brod nije imalo svojeg svećenika već su sakramente dolazili dijeliti svećenici iz susjednim naselja Bobovca, Bojeva, Izvara i Kloštra pod koji je selo administrativno pripalo sredinom 18. stoljeća. U Brodu je 1782. godine osnovana samostalna kapelanija i od tada je ondje stalno boravio svećenik, a 1811. godine kapelanija u Brodu uzdignuta je na rang samostalne župe. Blizina rijeke Drave i njezine učestale poplave razarale su naselje i onemogućavale normalan život u Brodu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Župna crkva u Ferdinandovcu (fotografirao Marijan Slunjski).

U takvim je okolnostima u srpnju 1844. godine župnikom u Ferdinandovcu postao Ivan Južak koji je rodom bio iz Siska. Upravo su toga ljeta katastrofalne poplave rijeke Drave primorale krajiške vlasti na odluku da se stanovništvo Broda preseli na prikladnije mjesto za stanovanje i osnovano je selo Ferdinandovec. Župljane je poput pravog pastira u novo naselje preveo župnik Ivan Južak. Tako je ujedno postao prvim ferdinandovečkim župnikom. Ujedno je bio graditelj župne crkve koju je opremio svim inventarom još za svojeg života, a sagradio je i župni dvor. Revno je vodio matične knjige i započeo pisanje župne spomenice.

Blago je u Gospodinu preminuo 17. kolovoza 1858. godine u 8 sati uvečer. Pokopan je na groblju u Ferdinandovcu 19. kolovoza, a obred sprovoda vodio je vicearhiđakon i župnik iz Đurđevca Nikola Žalec uz asistenciju dvojice kapelana iz Đurđevca Stjepana Harabajze i Marka Horvata te kapelana iz Kloštra Mije Gabaja. Nakon Južakove smrti župom je upravljao Petar Zubanović koji je postao i ferdinandovečkim župnikom 12. svibnja 1859. godine.

 

Prema literaturi:

Cik, Nikola. Ekohistorija Đurđevca i Virja u drugoj polovini 18. stoljeća. Đurđevec: Meridijani, 2016., 66 – 68.

Cvekan, Paškal. Župa i selo Ferdinandovac. Ferdinandovac, 1974., 5.

Razum, Stjepan. Vjeroispovijedi i župničke prisege Zagrebačke nadbiskupije. Zagreb: Društvo za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije „Tkalčić“, 2010., 306, 332.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine