Proslava jubilejske 1933. godine u Đurđevcu


Fotografiju koja vjerojatno prikazuje procesiju tijekom proslave jubilejske 1933. godine čuva u svojoj zbirci Matija Vogrinčić.

Godina 1933. bila je proglašena jubilejskom u Katoličkoj crkvi jer se tada svečano slavilo 1900 godina od smrti Isusove, a ujedno i 75 godina od Marijinih ukazanja u Lourdesu. Jubilej je proslavljan mnogobrojnim hodočašćima u grad Rim, a višednevne svečane proslave bile su organizirane u mnogim župama u Hrvatskoj.

U ranu jesen 1933. godine bila je velika proslava jubilejske godine u Đurđevcu, a kao znak zahvale Isusu Kristu za otkupljenje svijeta. Proslavu u Đurđevcu organizirali su domaći župnik Jakov Novosel i članovi prosvjetnog društva „Zrinjski“. Program proslave trajao je 4 dana i to od 28. rujna do 1. listopada 1933. godine (od četvrtka do nedjelje). Prva dva dana u pola 7 sati navečer započinjala je propovijed s križnim putom i blagoslovom. U subotu 30. rujna ujutro je slavljena sveta Misa iza koje je bio križni put, a navečer bila je propovijed i procesija sa svijećama posvećena Blaženoj Djevici Mariji i obljetnici Njezinih ukazanja u Lourdesu. Izvjestitelji svjedoče da je u procesiji sudjelovalo oko šest tisuća vjernika, a na čelu su mladići nosili križ visok dva i pol metra, dok su članice Djevojačkog društva nosile kip Majke Božje. Nakon večernje procesije mnogi su u župnoj crkvi dočekali početak svete Mise polnoćke koju su slavili kateheta Ivan Šabarić, otac isusovac Valent Bazijanec (rodom iz Kalinovca)  i bogoslov Josip Ormuž (rodom iz Đurđevca).

Đurđevečki župnik Jakov Novosel.

U nedjelju 1. listopada slavljena je u 9 sati svečana sveta Misa s propovijedi, a nakon toga velika procesija. Misa je bila na oltaru uređenom u parku oko župne crkve jer su u Đurđevec pristigle tisuće vjernika u procesijama iz susjednih mjesta. Popodne u pola 3 sata bio je blagoslov, a u 4 sata započela je prigodna svečana akademija na kojoj je govorio poznati katolički javni radnik i književnik prof. Petar Grgec nakon čega je prosvjetno društvo „Zrinjski“ organiziralo prigodnu predstavu (igrokaz) pod nazivom „Dođi, idi za mnom“. Na trodnevnicama propovijedali su župnik Novosel, domaći svećenik i kateheta Ivan Šabarić, a na dan procesije posvećene BDM o Bezgrješnom začeću nadahnuto je propovijedao isusovac o. Alojzije Turčić iz Zagreba.

(Prema zapisima u Spomenici rkt. župe svetog mučenika Jurja u Đurđevcu i novinskim izvještajima.)

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine