Park „88 ruža za druga Tita“ (Trg hrvatske mladosti)


Najmlađi đurđevečki trg je onaj u središtu kvarta Novo naselje u kojem je početkom 1980-ih godina uređen spomen-park u čast preminulog jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita. Stoga je taj park nazvan „88 ruža za druga Tita“.  Svečano otvorenje spomen-parka za dan 25. svibnja 1983. godine u 13 sati sazvao je predsjednik đurđevečke Mjesne zajednice Stjepan Sjeverac. Bilo je to dakle na državni blagdan „Dan mladosti“ koji se obilježavao 25. svibnja u spomen na rođendan Josipa Broza Tita koji je umro tri godine prije nego je uređen ovaj park u središtu Đurđevca. S obzirom da je Tito umro u 88. godini života u tu čast zasađeno je upravo toliko biljaka.

Uređenje parka (iz arhive H. Hloušeka).

Na uređenju parka radila je grupa radnika Radne organizacije „Komunalije“ iz Đurđevca. Godinu dana ranije bile su organizirane radne akcije uređenja spomen parka i to 3., 6., 7., 10. i 24. srpnja 1982. godine. Posebno su bili pozvani oni građani koji su živjeli u tome kvartu ili namjeravali ondje izgraditi kuću. Radove je organizirala Komisija za uređenje spomen parka „88 ruža za druga Tita“ čiji je predsjednik bio Hranimir Hloušek koji je zaslužan za uređenje većine javnih površina u gradu Đurđevcu. On se ujedno smatra autorom perivojnog uređenja ovoga parka.

Pogled na park (ustupio Hranimir Hloušek).

U središtu parka zamišljena je petokraka zvijezda s krugom od plavog i bijelog cvijeća koji su okruživale šetnice s klupama. U drugome dijelu parka bilo je dječje igralište s pješčanikom, vrtuljkom, ljuljačkom i toboganom. Uz put je zasađena niska živica, a uokolo razno ukrasno grmlje te uređene površine zasijane travom. U donjem dijelu parka posađeni su gorski javori, američki borovac, obične smreke i breze. Park se prostire na površini od 0,36 hektara. Danas ondje prevladavaju cvjetne površine s jednogodišnjim cvijećem i trajnicama (ruže) između čega su staze, klupe i prostor dječjeg igrališta, a opstao je i nasad stabala.

Idejno rješenje parka (iz arhive Hranimira Hloušeka).

Uslijed demokratskih promjena u našoj domovini došlo je početkom 1990-ih do promjene naziva parka i trga koji ga okružuje te se park naziva Perivoj hrvatske mladosti. Obilježja propalog režima u obliku petokrake zvijezde zamijenjena su spomen-obilježjem palim hrvatskim braniteljima. Uz taj spomenik nekoliko godina se obilježavao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara pod nazivom „I u mojem Đurđevcu Vukovar svijetli“ gdje su uoči 18. studenog čelnici Grada Đurđevca, branitelji, učenici svih škola i drugi građani postavljali lampione i organizirali prigodni program.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine