“Pri magazinu” ili “Melinski breg” u Đurđevcu


Krajiški magazini na katastarskom planu iz 1868. godine.

Na početku Bjelovarske ulice u Đurđevcu, s lijeve strane, nalazi se prazan prostor trokutastog tlocrta koji nije imao nikakvu posebnu namjenu i često je izgledao vrlo neuredno. Ujedno ovo uzvišenje razdvaja Bjelovarsku ulicu od susjedne Ulice Pavla Radića. Među Đurđevčanima se područje oko ovoga mjesta naziva Pri magazinu ili Melinski breg.

Naziv Pri magazinu potječe od krajiškog magazina, odnosno skladišta, koji je na gore opisanom mjestu sagrađen u XIX. stoljeću. Bile su to zapravo dvije velike zidane zgrade koje su, kao i u drugim krajiškim naseljima, služile za pohranu godišnjih zaliha žitarica i drugih sredstava. Položaj ovih magazina bio je vrlo povoljan jer je mjesto bilo povišeno i vrlo suho, a k tome na vrlo dobrom prometnom položaju na početku puta koji je vodio prema Bjelovaru u glavno krajiško središte ovoga dijela Vojne krajine. Nedaleko magazina nalazio se još jedan kompleks krajiških zgrada gdje je bilo smješteno sjedište đurđevečke Imovne općine, a kasnije Šumarije.

Drugi naziv – Melinski breg – potječe od činjenice da je u nekadašnjem krajiškom magazinu započeo s radom paromlin. Kako se taj mlin nalazio na povišenom mjesto, taj je brijeg nazvan melinskim. Taj je paromlin bio pokrenuo 1898. godine đurđevečki trgovac Ferdo Brenner. Nedaleko toga mlina bila uređena i posebna željeznička stanica koja je imala naziv Đurđevac – mlin.

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine