Nastavak arheoloških istraživanja “Pri turnu” u Đurđevcu


Sredinom svibnja 2018. godine započela je treća sezona arheoloških istraživanja lokaliteta Đurđevec – Sošice, na mjestu koje je lokalnom stanovništvu poznato po toponimu Pri turnu ili Za turnom. Nastavak je to sustavnih istraživanja srednjovjekovne crkve svetog Jurja na mjestu srednjovjekovnog đurđevečkog naselja koje od 2016. godine provode djelatnici Muzeja grada Koprivnice na čelu s arheologom i ravnateljem Robertom Čiminom. Ove godine istraživanja vodi arheolog Ivan Valent.

Bogato arheološko nalazište skrivalo se ispod poljoprivrednog zemljišta gdje su bili vidljivi površinski nalazi koji su sugerirali da se pod zemljom nalazi neka građevina. Doista je već u prvoj kampanji u rujnu 2016. godine pronađena crkva svetog Jurja koja se spominje u pisanim povijesnim izvorima. Do sada su otkrivene tri faze gradnje od kojih je najstarija smještena na kraj 12. ili početak 13. stoljeća. Tako je to jedna od najstarijih sakralnih građevina evidentiranih u Podravini, a rezultati istraživanja pružit će informacije o nastanku i funkcioniranju naselja te životu stanovništva u ovome kraju u srednjem vijeku.

Tijekom svibnja i lipnja 2018. godine planirano je istraživanje groblja na prostoru broda i svetišta najstarije pronađene crkve. Daljnje istraživanje grobova iz kasnog 12. stoljeća (groblje je očito bilo starije od najstarije pronađene zidane crkve na ovome mjestu jer se kosturi nalaze ispod zidanih struktura) dokazuje da je ovdje naselje postojalo u kasnom 12. stoljeću što proširuje naše dosadašnje spoznaje o najstarijoj povijesti Đurđevca. O veličini i izgledu same crkve svjedoče ulomci kamene plastike, prozora i svodnih rebara, a oko tako opremljenog sakralnog objekta očito je bilo veliko i bogato naselje. Stare crkve stradavale su u požarima, a posljednja je napuštena zbog osmanskih provala u 16. stoljeću te je na njezinom mjestu bila obnovljena kapela koja je postojala do početka 19. stoljeća.

Arheološka istraživanja u Đurđevcu provode se sredstvima Ministarstva kulture i Grada Đurđevca i ove godine potrajat će do pred kraj lipnja. U tjedniku Glas Podravine i Prigorja od 1. lipnja 2018. objavljen je opširan prilog o ovogodišnjim istraživanjima koprivničkih arheologa. Posjetite i vi vrijedne arheologe koji naporno rade na nalazištu, priuštite si doživljaj drevne prošlosti na izvornom mjestu i informirajte se o povijesti svojeg zavičaja.

Fotografije snimio Nikola Cik.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine