Galerija Ivana Lackovića Croate u Batinskama


U selu Batinske nedaleko Kalinovca nalazi se galerija koja nosi ime znamenitog hrvatskog slikara Ivana Lackovića-Croate. Nekadašnje konačarsko naselje Batinske njegovo je rodno mjesto. Osim galerije i memorijalne zbirke s Lackovićevim djelima ovdje se na prikladan način odaje počast i još nekim velikanima poteklim iz ovoga kraja, odnosno s područja Kalinovca. Naime, tu je i spomen-soba posvećena hrvatskom književniku, katoličkom intelektualcu i javnom radniku prof. Petru Grkcu (1890.-1962.), zbirka radova Mateja Lackovića (1936.-1989., Ivanov brat), radovi kiparice Ljubice Matulec (rođena 1939. godine u Molvicama) i drugih umjetnika.

Ivan Lacković-Croata (1932.-2004.) zbirku slika i crteža darovao je u trajno vlasništvo rodnim Batinskama u travnju 1987. godine sa željom da služi „na dobro i diku našem selu, narodu iz kojeg sam potekao i svim ljubiteljima umjetnosti“, kako piše na spomenici o donaciji. Galerija je uređena u zgradi nekadašnje područne škole. Ispred galerije nalazi se nekoliko skulptura. Pred ulazom u zgradu nalaze se biste prof. Petra Grkca i Ivana Lackovića-Croate. U predvorju su radovi različitih umjetnika.

Najveći dio prostora posvećen je Ivanu Lackoviću-Croati. U prostranoj sobi izložena su njegova djela na staklu i crteži na papiru, i to prvi radovi te neka od antologijskih djela.  Tu je stol na kojem je radio postavljen tako kao da ga je upravo napustio. Plakete, zahvalnice i druge memorabilije podsjećaju na njegove zasluge i rad i to ne samo kao slikara. U istoj su prostoriji izložene skulpture u drvu brata mu Mateja Lackovića.

U neposrednoj blizini galerije nalazi se kapelica svetog mučenika Vida s vitrajima i oltarnim slikama. Tu je i spomenik na kojem su imena poginulih i nestalih žitelja Batinski u Drugome svjetskom ratu. Sve to čini cjelinu koja danas predstavlja svojevrsno središte mjesta Batinske, ali i nezaobilaznu i atraktivnu točku za sve brojnije turiste koji dolaze u ove krajeve. Stoga se očekuje dodatno uređenje galerije i sređivanje postava.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine