Tomislav Franjić (1953.-2015.)


Tomislav Franjić snimljen u župnoj crkvi u Kalinovcu.

Tomislav Franjić rođen je u Kalinovcu 6. prosinca 1953. godine u obitelji Ivana i Rozalije Franjić rođ. Gračan. Osnovnu naobrazbu stekao je u osnovnoj školi u rodnom Kalinovcu, a gimnazijsko obrazovanje stekao je u Đurđevcu od 1968. do 1972. godine. Nakon toga je završio studij na Pedagoškoj akademiji (Učiteljskom fakultetu) u Čakovcu. Po završetku studija i odsluženja vojnog roka počeo je raditi kao učitelj likovnog odgoja u osnovnoj školi u Đurđevcu i Kalinovcu. Jedno vrijeme bio je i voditelj područne škole u Kalinovcu. Radni vijek proveo je u Osnovnoj školi u Đurđevcu gdje je podučio i odgojio generacije učenika kao nastavnik likovnog odgoja i kulture. Bio je jedan od najomiljenijih učitelja u školi.

Osim u prosvjetnom radu istaknuo se kao likovni kritičar. Pisao je predgovore i često govorio na otvaranjima izložbi te aktivno sudjelovao u njihovoj organizaciji i postavljanju. Volio je likovnu umjetnost iako se nikada nije sam okušao u slikanju. Ipak, mnogi će se sjetiti njegovih pisanica koje je ukrašavao tradicionalnim tehnikama.

Od mladih dana bio je aktivan u Kulturno-umjetničkom društvu „Grgur Karlovčan“ u Kalinovcu, pogotovo u folklornoj sekciji, te kao voditelj dramske sekcije. S prestankom aktivnog bavljenja folklorom u kalinovečkom KUD-u, angažirao se u radu u Župi svetog evanđelista Luke u Kalinovcu. Na različite načine pomagao je kalinovečkom župniku preč. Mladenu Gorupiću, bio je pastoralni vijećnik i župni kroničar. Na različite je načine pridonosio društvenom i kulturnom napretku sredine u kojoj je živio i radio. Primjerice, od osnutka bio je aktivan u Društvu invalida u Đurđevcu.

Tomislav Franjić obožavao je društvo i redovito je bio pokretač zabavnih aktivnosti. Još od 1970-ih godina bio je poznat kao jedan od prvih „biškupa“ koji je po vlastitoj ceremoniji i s originalnom scenografijom i rekvizitima krstio mošt u različitim društvima povodom Martinja. Nikada nikoga nije odbio kada ga je bilo tko molio za pomoć i rado je svoju kreativnost iskorištavao na korist drugih. Svojim krasnim rukopisom ispisao je tisuće pohvalnica, svjedodžbi i različitih prigodnih tekstova i uspomena. Bio je nadasve pažljiv i pedantan, te neponovljivo svestran. Istinski zaljubljenik u povijest, običaje i tradiciju svojeg zavičaja, druželjubiv i omiljen među sumještanima i svima s kojima se sretao otišao je prerano s ovoga svijeta. Umro je 1. siječnja 2015. godine nakon što mu je nekoliko mjeseci ranije dijagnosticirana zloćudna bolest. Velik i dirljiv oproštaj na mjesnom groblju u Kalinovcu na samome početku 2015. godine svjedočio je o tome što je Tomislav Franjić značio mnogima u Podravini.

Stoga ne čudi činjenica da ime ovog velikog čovjeka nosi Kulturna udruga „Tomislav Franjić“ u Kalinovcu koja je osnovana nekoliko mjeseci poslije njegove smrti. Oni su odabrali ime pokojnog Tomislava Franjića želeći sačuvati uspomenu i odužiti mu se za sve što je učinio kao nastavnik likovne kulture, član dramske i folklorne grupe mjesnog KUD-a, te kao pokretač amaterske glume, prvi voditelj i režiser svih dramskih predstava koje su se izvodile u Kalinovcu 1980-ih godina. Želja je članova Kulturne udruge, koja nosi njegovo ime, promicati sve kulturne i ljudske vrijednosti koje je Tomislav Franjić njegovao i po kojima je živio i neumorno radio.    

(Za vrijedne podatke pri izradi ove biografske crtice zahvaljujemo gospođama Božici Markovica i Marici Markov. Biografski podaci i fotografije preuzeti su i s mrežnog mjesta Župe svetog evanđelista Luke u Kalinovcu.)

 
comment 

KOMENTARI

  • Ivan Živko reply  Odgovori

    Osim likovne kulture, predavao je i tehničku kulturu.

    6. prosinca 2019. u 14:12

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine