Akademik prof. dr. sc. Dragutin Feletar (1941. – 2023.)


Dragutin Feletar
Portret Dragutina Feletara.

Akademik Dragutin Feletar rođen je 10. srpnja 1941. godine u Velikom Otoku. Studirao je na Geografskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje je diplomirao 1965. godine, magistrirao 1973. i doktorirao 1982. godine. Na istom fakultetu je fakultetu radio i to kao znanstveni asistent, docent, izvanredni profesor, redoviti profesor i redoviti profesor u trajnom zvanju te dekan. Godine 2006. postao je članom suradnikom, a 2016. godine redovitim članom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

PodravinaOd početka znanstvene karijere objavljuje knjige koje imaju veliku kulturološku vrijednost. Stvaralaštvom je neobično snažno vezan za zavičaj – Međimurje i Podravinu. Sudjelovao je u pokretanju „Podravskog zbornika“ 1975. godine. Svojim trudom je promijenio znanstvenu i stručnu sliku Podravine! Mnogi akademika Feletara pamte kao pokretača popularnog časopisa „Hrvatski zemljopis“, odnosno „Meridijani“ koji je pridonio popularizaciji geografije i povijesti pogotovo među mladima. Nakladništvom se vrlo uspješno bavi u izdavačkoj kući „Meridijani“ gdje je glavni i odgovorni urednik. Okušao se i kao književnik, a rezultat su četiri knjige poezije te jedna putopisa i eseja.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Prof. dr. sc. Dragutin Feletar govori na znanstvenom skupu u Đurđevcu u studenom 2014. godine (fotografirao Marijan Slunjski).

Od 1983. godine živi u Koprivnici gdje znatno utječe na razvoj civilnog društva i kulturnog života. Inicirao je zaustavljanje gradnje hidroelektrane kod Đurđevca koja bi uništila okoliš. Kao javni i kulturni rad najviše se afirmirao preko Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja (kao Zmaj Velikootočki) čiji je bio i veliki meštar od 2006. do 2011. godine. Svoju strast za znanstveni rad prenio je na kćerku Petru i sina Petra, ali i na generacije svojih studenata i na sve oni koji se s njime susreću u znanstvenom radu i privatnom životu. Njegova marljivost nadahnjuje! Povjesničar Hrvoje Petrić s pravom akademika Feletara naziva velikim humanistom otvorene osobnosti, sa smislom za razumijevanje čovjeka, čovjekom goleme radne energije i sa širokim intelektualnim razmišljanjem.

FeletarNa Izbornoj skupštini Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti što je održana 12. svibnja 2016. godine u palači HAZU u Zagrebu dotadašnji član suradnik prof. dr. sc. Dragutin Feletar iz Koprivnice izabran je za redovitog člana u razredu za društvene znanosti. Izborom prof. dr. sc. Dragutina Feletera za akademika Podravina je dobila svojeg predstavnika u najvišoj znanstvenoj i kulturnoj ustanovi u Hrvatskoj. Naime, nema mjesta u Podravini o kojem akademik Feletar nije istraživao, pisao i objavljivao. Ovo je zaslužena nagrada za njegov cjelokupni znanstveno-istraživački rad i poticaj za daljnje djelovanje na razvoju i dobrobiti Podravine. Dragutin Feletar umro je 21. lipnja 2023. godine u Koprivnici, a pokopan je u Donjoj Dubravi.

 

 
comment 

KOMENTARI

  • Vatrogasac reply  Odgovori

    Ponosni smo na svog akademika, Velikootočani (Jotočani)

    9. rujna 2016. u 11:31

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine