Stolar Vjekoslav Hloušek (1901. – 1976.)


1Stolar Hloušek jedan je od rijetkih obrtnika iz Đurđevca čiji radovi na javim mjestima u gradu tako rječito svjedoče o njegovoj vještini. Naime, masivna ulazna vrata na Obrtničkom (ili zanatskom) domu i na Zadružnom domu ukrašena duborezima djelo su stolara Vjekoslava Hloušeka.

Vjekoslav (Alojzije) Hloušek rođen je u Češkoj 24. kolovoza 1901. godine. U Đurđevcu je 1927. godine zasnovao obitelj s Đurđevčankom Marijom Dokuš. U njihovom se braku rodilo troje djece: Zdenko (1928.-2008.), Božena (1933.-2009.) i Hranimir (1935.). Preživjeli su sve nedaće Drugog svjetskog rata kada su čak bili u zbjegu, a majstor Hloušek se uvijek vraćao svojoj radionici na uglu Jelačićeve ulice i Donjih Brvci. Umro je 20. svibnja 1976. godine i pokopan je u obiteljskoj grobnici u Đurđevcu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stolarski rad majstora Hloušeka karakterizira izrada namještaja i drugih predmeta od punog drveta. Unatoč masivnosti i čvrstoći, Hloušekovo pokućstvo krase elegancija, odlične proporcije i dekorativnost. Često je koristio tehniku intarzije čime je oplemenio prednje stranice namještaja. No, majstor Hloušek je prvenstveno odličan rezbar što dokazuju svi njegovi radovi. Osim što je izrađivao različite dekorativne elemente i predmete (drveni lusteri, okviri za slike i ogledala) koji su potpuno izrezbareni, rezbareni dijelovi krase i druge komade namještaja: ormari, stolovi, stolci i drugo. Impozantno izgledaju ulazna vrata koje majstor ukrasio različitim reljefima i simbolima.

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine