„Vrcalka“


1U ovom slučaju nije riječ o vrcalke za med, već o separatoru za odvajanje / obirajne masnoće iz mlijeka. Dobivanje vrhnja pomoću separatora bilo je daleko brže nego na uobičajeni način kada se mlijeko nalilo u ćupove, držalo na toplome i čekalo da se vrhnje nakon određenog vremena izdvoji na površini. U ovom slučaju mlijeko se prigrijalo na određenu temperaturu, zatim se nalijevalo u prihvatnu posudu separatora. 2U njenom podnožju nalazi se bubanj koji se sastoji od niza identičnih tanjurića. Okretanjem ručke, vrtnjom uzrokovana centrifugalna sila u bubnju tjera teže sastojke mlijeka dalje od osi okretanja, a ovi teži dijelovi potiskuju lakšu mast bliže k osi okretanja. Prikladnim sistemom kanala u bubnju odvaja se vrhnje od obranog mlijeka. Prilikom toga kvaliteta vrhnja ovisi o broju okretaja i temperaturi mlijeka. Separatore su posjedovale imućnije obitelji koje su imale više krava, a time i mlijeka. Tako su si olakšale posao i skratile postupak. Pojedine gazdarice vrcale su mlijeko iz usluge drugima, a upotrebljavale su ga i one koje su vrhnje prodavale na tržnici ili otpremale za Zagreb, Bjelovar i druge gradove.

3     45

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine