Peršićev paromlin u Virju


pred rat
Fotografija paromlina pred Drugi svjetski rat.

Paromlin u Virju, koji je dao ime današnjoj Paromlinskoj ulici, podigao je 1912. godine gospodarstvenik Matija Peršić. Mlin je na neki način bio izoliran od ostatka naselja na njegovoj periferiji tim više što ih je razdvajala željeznička pruga. Industrijski kompleks činio je mlin s pomoćnim zgradama i dvorištem te nevelika kuća za stanovanje vlasnika mlina s okućnicom. Kuću je ukrašavala veranda obrasla vinovom lozom, stablo jorgovana, a sve je bilo ograđeno, lijepo obojeno i održavano. Desetak velikih orahovih stabala štitilo je posjed od jakih sjevernih vjetrova iz ravnice što se pružala prema Molvama i konakima.

IMG_0856
Zgrada paromlina danas (fotografirao Nikola Cik).

U sredini posjeda bio je bijeli dvokatni mlin s visokim dimnjakom. Godine 1939. mlin je proširen nadogradnjom dva kata nad pilanom. To je ujedno bio posljednji graditeljski zahvat vlasnika mlina Matije Peršića koji je umro 1943. godine. Mlin je nastavila voditi njegova kćerka Jelisava Kolar rođ. Peršić koja je živjela u Virju s kćekom Mirom, danas poznatom hrvatskom povjesničarkom koja je najvjernije i najstručnije opisala Peršićev paromlin u Virju pa te opise i ovdje koristimo.

IMG_0870
Mlinarska kuća danas (fotografirao Nikola Cik).

Po završetku Drugog svjetskog rata obitelj Peršić – Kolar je izgubila paromlin kao i pravo stanovanja na svojem posjedu pa su se povukli u Koprivnicu iako su upravo oni pokrenuli industriju u tome mlinu 1945. godine nakon što je bio devastiran. U novije je vrijeme ovdje gospodarstvenik Šklebar iz Virja smjestio pogon za uzgoj i klanje nojeva što je također propalo.

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine