Svećenik Petar Mihinić 1870. – 1943.)


Obitelj Mihinić stara je đurđevečka obitelj koja se razgranala tijekom XVIII. stoljeća. Dorini (to je nadimak obitelji Mihinić) su bili agrarna obitelj, ali se jedna grana obitelji generacijama bavila obrtništvom (pogotovo ugostiteljstvom) i na taj način doživjela određenu ekonomsku samostalnost i društveni ugled. Međutim, svojevrsnu socijalnu stratifikaciju doživjela je i druga loza obitelji Mihinić iz koje su u XIX. stoljeća potekla čak četvorica svećenika. Jedan od njih, Petar Mihinić, rođen je 12. srpnja 1870. godine u Đurđevcu.

Petar je rođen u seljačkoj obitelji Đure Mihinića i Marije rođ. Matišev kao drugi od ukupno troje njihovih sinova. Odrastao je u kući u današnjoj Ulici Donji Brvci s mlađim bratom Đurom (rođen 2. travnja 1880.) i starijim bratom Stjepanom (rođen 24. listopada 1863.) koji je kao i Petar postao svećenikom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nadgrobni spomenik koji su na groblju u Đurđevcu ocu Đuri postavila braća Stjepan, Petar i Đuro Mihinić (fotografirao Marijan Slunjski).

Međutim, u toj su kući rođena još dvojica svećenika, a bili su to Petrovi i Stjepanovi stričevi. Mlađi je bio Martin Mihinić (1843.-1914.), a stariji dr. Stjepan Mihinić (1839.-1907.). Možemo pretpostaviti da su njih dvojica imali značajnu ulogu u odabiru zvanja svojih nećaka.

Kao 23-godišnjak Petar je zaređen za svećenika 1893. godine, 7 godina poslije brata Stjepana. Svoju mladu misu slavio je 6. kolovoza 1893. godine u župnoj crkvi u Sigecu jer je ondje kao župnik službovao njegov stric Martin Mihinić. Nakon toga je nekoliko godina službovao kao kapelan u Đurđevcu. Godina 1906. i 1907. bio je upravitelj župe u Kloštru. Zatim je u Pitomači od 1908. do 1936. godine bio župnik i ujedno imao službu dekana. Ondje je 1932. godine dao sagraditi betonsku ogradu oko župne crkve sv. Vida. U rodni Đurđevec je rado dolazio jer u župnoj Spomenici često spominje da je prisutan važnim proslavama. Isto tako je bio jedan od kandidata koje su Đurđevčani željeli postaviti na mjesto svojeg župnika u doba kada su se željeli riješiti upravitelja župe Jakova Novosela koji je sagradio župnu crkvu u Đurđevcu. Umro je 27. ožujka 1943. godine u Pitomači, gdje je i pokopan.

Izvor fotografje: BEGOVIĆ, Branko. Pitomača kroz prošlost 1. Prilozi za povijest Pitomače, Pitomača, 2015., 269. http://www.pitomaca.hr/wp-content/uploads/2018/10/bego-pitomaca-kroz-proslost.pdf

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine