Propovjedaonica Matije Galla u Kloštru Podravskom


Propovjedaonica Matije Galla u župnoj crkvi u Kloštru Podravskom.

U župnoj crkvi u Kloštru Podravskom nalazi se vrijedna starinska drvena propovjedaonica s početka 19. stoljeća. To je najstarija poznata propovjedaonica u Hrvatskoj koju je izradio znameniti slovenski kipar Matija Gallo. Njegova kiparska djela nalaze se u crkvama diljem sjeverne Hrvatske.

Matija Gallo rođen je u Celju 1762. godine u obitelji kipara Ferdinanda Galla. Tako je Matija Gallo kiparski zanat izučio od oca, a usavršio u Ptuju u radionici majstora Ivana Jurja Potočnika čijom se udovicom oženio 1788. godine. Od 1793. godine živio je u Ormožu, a umro je oko 1820. godine.

Majstor Matija Gallo na propovjedaonici u župnoj crkvi u Kloštru Podravskom izradio je s vanjske strane skulpture četvorice evanđelista s knjigama u rukama i polusjedećem položaju. Na baldahinu (nebu) iznad propovjedonice su dva anđela i prikaz Duha Svetog u obliku goluba. Na sredini je kartuša s natpisom: Blago onim koji slušaju rieč Božju. Propovjedaonica je jedno vrijeme bila uklonjena iz župne crkve, ali se sada nalazi na svojem mjestu.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine