Dobrovoljno vatrogasno društvo u Kalinovcu


U posljednjim desetljećima 19. stoljeća u većini naselja u Podravini osnovana su dobrovoljna vatrogasna društva i tako je počeo razvoj organizirane zaštite od požara. Dobrovoljno vatrogasno društvo u Kalinovcu osnovano je 1894. godine. Prvi predsjednik DVD-a u Kalinovcu bio je trgovac Franjo Quinz, a tajnik i prvi zapovjednik društva bio je učitelj Josip Dogan. On se ujedno smatra zaslužnim za osnivanje društva kao inicijator. Prvi blagajnik bio je građevinski poduzetnik Stjepan Švedek. Tako je bilo odlučeno na osnivačkoj skupštini DVD-a u Kalinovcu održanoj 17. lipnja 1894. godine.

Na mjestu predsjednika DVD-a, odnosno vojvode bili su mjesni župnici kao što su Martin Galović (1896.-1897.) i Nikola Medvedec (1911.-1920.), ugledni službenici kao što su bili učitelj Josip Dogan (1897.-1911.), i općinski bilježnik Josip Bregovec (1920.-1926.) te domaći trgovci (Đuro Fosin, Lovro Knezić i Bolto Švedek), obrtnici ( mlinar Bolto Petrokov i brijač Ignac Lacković), ali i poljoprivrednici Luka Kirin, Luka Karlovčan, Antun Miklić, Mato Kovačev i drugi. Na čelu DVD-a u Kalinovcu bili su zapovjednici ili komandiri, podzapovjednici ili zamjenici komandira, tajnici i blagajnici.

Selo Kalinovec u povijesti je poharalo nekoliko velikih požara. Najstariji poznati bio je onaj na Veliku subotu 1780. godine kada je izgorjelo 14 domaćinstava. Drugi je bio 1889. godine, te nekoliko godina kasnije u neposrednoj blizini župne crkve.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine