Šumar, pisac i fotograf Zvonimir Ištvan


Naslovnica Ištvanove knjige iz 2020. godine.

Zvonimir Ištvan rođen je 25. kolovoza 1966. godine u Gornjoj Šumi kod Molvi. Po zanimanju je diplomirani inženjer šumarstva. Više od dvadeset godina bavi se fotografijom kao medijem umjetničkog izražavanja. Priredio je tridesetak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a sudjelovao je na preko stotinu skupnih izložbi diljem zemlje i svijeta (BIH, Slovenija, Mađarska, Njemačka, Finska, Južna Koreja, SAD, …). Sudionik je preko trideset humanitarnih likovnih kolonija, dobitnik više diploma i nagrada za pojedinačne i kolekcije fotografija, a svojim je fotografijama Podravinu i Hrvatsku približio mnogobrojnoj mađarskoj publici, gdje je priredio deset samostalnih izložbi. Fotografijama je opremio desetke knjiga, a objavljivane su mu i u časopisima vezanim uz struku. Pokretač je Salona vjerske fotografije u Molvama od 2011. godine, kao doprinosa afirmaciji vjerskog turizma u poznatom marijanskom svetištu Majke Božje Molvarske.

Za svoj rad u struci dobitnik je priznanja i zlatne plakete Hrvatskog šumarskog društva (HŠD) za višegodišnji rad na dobrobiti šumarske struke povodom 170 godina HŠD-a 2016. godine. Prigodom 150. godišnje skupštine Mađarskog šumarskog društva 2019. godine, dobitnik je priznanja Elismerő Oklevelet za izvanredan rad u području mađarskog šumarstva. Za uspješan rad te doprinos i promicanje kulturnih vrijednosti Općine Molve, 2018. godine dobio je javno priznanje, Zahvalnicu Općine Molve.

Istražuje i piše o povijesti užeg zavičaja. Do sada je samostalno objavio šest knjiga: Glazbeni život Prekodravlja (2015.), Povijest limene glazbe DVD Molve (2015.), Bukevje – povijest pridravskog sela kojeg više nema (2017.), Rodoslovlje obitelji Ištvan (2018.), 145 godina šumarstva Podravine i Prigorja (2019.) i Šumarija Gola u Prekodravlju (2020.) te kao koautor knjigu Prekodravke žene u kulturnom životu Prekodravlja (2016.). Iz povijesti šumarstva i lovstva objavio je desetak stručnih i znanstvenih radova u raznim publikacijama u Hrvatskoj.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine