Martin Benkek (1846. – 1917.) iz Virja


Naslovnica knjige o povijesti seljačkog pokreta u Podravini prof. Mire Kolar-Dimitrijević i prof. Hrvoja Petrića.

Seljački pokret koji su predvodili braća Antun i Stjepan Radić imao je mnogo pristaša u Podravini gdje su početkom 1905. godine osnovane i prve lokalne organizacije Hrvatske pučke seljačke stranke. Prva takva organizacija osnovana je 29. siječnja 1905. godine na području Virja i Virovskih konaka (današnje Novo Virje). Bilo je to na sastanku na kojem su sudjelovali pretplatnici hrvatskih novina skloni politici braće Radić. Oni su među sobom izabrali povjerenika i pouzdanike koji su ih trebali predstavljati na glavnoj skupštini u Zagrebu. Među njima bio je Martin Benkek koji je izabran kao jedan od pouzdanika.

Martin Benkek rođen je u Virju 4. studenoga 1846. godine u seljačkoj i graničarskoj obitelji Stjepana i Marije Benkek rođ. Bezjak. Oženio se 1868. godine 16-godišnjom Anom Lukić (1852.-1934.) iz Virja. Oboje su očito bili pismeni jer je Martin bio pretplaćen na novine, a Ana je potjecala iz obitelji virovskih školnika iz koje su potekli neki vojni časnici. Postali su roditelji dvanaestero djece, od kojih su svi, osim najstarijeg sina, preživjeli dječju dob što je vrlo neobično za razdoblje posljednjih desetljeća XIX. stoljeća kada je smrtnost djece, pogotovo u brojnim obiteljima, bila vrlo velika.

Nadgrobni spomenik obitelji Martina Benkeka na groblju svetog apostola Jakoba u Virju.

Obitelj Martina i Ane Benkek treba istaknuti i zbog toga što je to jedna od prvih obitelji koja je iz Virja trajno preselila na Virovske konake od kojih je nastala današnja općina Novo Virje. Odijelili su se iz velike kućne ili obiteljske zadruge i osnovali poljoprivredno gospodarstvo na konaku koje su očito uspješno vodili jer su othranili brojnu i zdravu djecu.

Uz sve to, Martin Benkek nalazio je vremena za čitanje novina i promišljanje o problemima koji su opterećivali hrvatske seljake. Smatrali su ga vjerojatno naprednim seljakom jer je izabran za pouzdanika. Martin Benkek umro je 28. veljače 1917. godine i pokopan je na groblju svetog Jakoba u Virju u grobu nad kojim i danas stoji nadgrobni spomenik s njegovim imenom.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine