Svećenik i pisac Franjo Brdarić (1885.-1941.)


Naslovnica knjige s Brdarićevim radovima koju su objavili Meridijani 2015. godine.

Danas su u Podravini malo poznati doprinosi poznavanju povijesti naselja i župa koje je dao svećenik i pisac Franjo Brdarić. Bio je dugogodišnji župnik u Koprivničkom Ivancu (od 1917. do 1941. godine) te je u tome razdoblju marljivo istraživao povijest podravskih župa.

Franjo Brdarić rođen je u Križevcima 16. siječnja 1885. Godine. Školovao se u rodnim Križevcima, a zatim u Bjelovaru i Zagrebu. Za svećenika je zaređen 1907. godine. Kao svećenik službovao je u Pleternici, Kalniku, Cirkveni, Svetom Križu Začretju, Dugom Selu, Varaždinskim Toplicama, Vojnom Križu, Gradecu i Koprivničkom Ivancu. Članke povijesne tematike objavljivao je u časopisima kao što su Sveta Cecilija i Katolički list te u lokalnim novinama (Podravske novine). Umro je u Koprivničkom Ivancu 6. prosinca 1941. godine.

Kao marljivi svećenik vrijedno je istraživao, pisao i objavljivao o povijesti župa u Podravini i drugim dijelovima Zagrebačke nadbiskupije. Njegov rad svodio se na proučavanje arhivskog gradiva iz nabiskupijskog i župnih arhiva, ali i terenska istraživanja. Zanimljivo je da se bacao u koštac s razrješavanjem srednjovjekovne topografije koja i danas zadaje velike muke povjesničarima i drugim istraživačima. Dio njegovih pisanih radova priredio je za tisak akademik Dragutin Feletar u Izdavačkoj kući Merdijani 2015. godine povodom 130. obljetnice Brdarićevog rođenja.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine