Biskup i banski namjesnik Juraj Haulik u Podravini 1847. godine


Potpis Jurja Haulika u jednoj od matičnih knjiga u Virju.

Krajem travnja i početkom svibnja 1847. godine zagrebački biskup i banski namjesnik Juraj Haulik de Várallya (1788. – 1869.) bio je u pastirskom pohodu rimokatoličkim župama u Podravini. Prigodom pohoda u više od deset župa u ovome dijelu Podravine podijelio je sakrament svete potvrde za više tisuća krizmanika. Pritom je obavio i biskupsku vizitaciju o čemu svjedoče upisi i potpisi biskupa Haulika u matičnim knjigama koje je tih dana pregledao u župama koje je posjetio. Osim toga, posjet biskupa Haulika opisan je u župnim spomenicama mnogih župa u kojima je boravio. Prema tim podacima možemo pratiti njegov put po Podravini u travnju i svibnju 1847. godine.

Župna crkva u Đurđevcu iz XIX. st. (iz zbirke Martina Mahovića).

Biskup Juraj Haulik sa svojim je pratiteljima došao u Đurđevec u 5 sati poslijepodne 21. travnja 1847. godine. Ostao je u Đurđevcu sljedeća dva dana, 22. i 23. travnja jer je ondje podijelio sakrament svete potvrde čak 3672 krizmanika. To znači da je u Đurđevcu bio na proslavi župnog blagdana svetog mučenika Jurja, a tada je proslavio i svoj imendan.

Pastirski pohod nastavio je u Pitomači 24. travnja 1847. godine, a 26. travnja bio je u Župi svetog Benedikta i BDM Žalosne u Kloštru Podravskom. Ondje je vjenčao dva bračna para kod kojih je nakon navještaja bilo otkriveno srodstvo u trećem koljenu za što je očito biskup Haulik dao oprost i sam vjenčao mladence, a svjedok je bio upravitelj kloštranske župe svećenik Martin Šantuš. Bili su to Martin Kraljek i Elizabeta Kolar te Toma Derežić i Katarina Pintarek iz Sesveta.

Sljedećeg dana, 27. travnja 1847. godine bio je u novoosnovanoj župi i naselju Ferdinandovcu gdje je na svečan način ustoličio prvog ferdinandovečkog župnika Ivana Južaka u novosagrađenoj župnoj crkvi svetog kralja Ferdinanda u kojoj je slavio svetu misu i dijelio sakrament svete potvrde. Iz Ferdinandovca je pošao u Virju gdje je 28. travnja 1847. godine po biskupovim rukama sakrament svete potvrde primilo 1982 župljana. Župljani su ga bili dočekali već u ulici Mitrovici i pod baldahinom dopratili do župne crkve. Uslijedio je posjet Molvama 29. travnja 1847. godine.

Biskup Juraj Haulik.

U Goli je bio 30. travnja 1847. godine gdje ga je primio domaći župnik Toma Ciglarić. Ondje se susreo sa svećenicima koji su službovali u naseljima s lijeve obale rijeke Drave, primjerice Berzencu, Csurgu i Veszpremu. Toga je dana u Goli također podijelio sakrament svete potvrde. Prvog dana mjeseca svibnja biskup Haulik bio je u župi u Miholjancu, zatim 3. svibnja u Novigradu, a 4. svibnja u Hlebinama. U Sigecu bio je 5. svibnja, sljedećeg dana u Drnju, a 7. svibnja u Peterancu.

U pratnji biskupa Haulika bili su kanonik Ivan Krstitelj Kralj i biskupov tajnik i ceremonijar Pavao Gugler iz Zagreba. U različitim župama biskupovoj sviti pridružili su se svećenici iz okolnih župa, pogotovo arhiđakon i đurđevečki župnik Franjo Milinković (budući zagrebački kanonik), župnik iz Molvi Josip Điketa i kapelan iz Đurđevca Ignac Klemenčić. Biskup Haulik susretao se s predstavnicima krajiških vlasti jer je ujedno bio banski namjesnik, a 1852. postao je prvim nadbiskupom Zagrebačke nadbiskupije i kardinalom 1856. godine.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine