Pivar Rudolf Tottar (1845.-1892.) iz Virja


Nadgrobni spomenik Rudolfa i Ane Tottar na groblju u Virju.

U Virju je u drugoj polovini 19. stoljeća živio pivar (proizvođač piva) Rudolf Tottar. Njegovo neobično zanimanje u povijesnim izvorima zapisano je latinskim jezikom „cerevisiae coctor“ što bi u doslovnom prijevodu značilo „kuhar žitarica“, a kasnije je uz njegovo ime zapisano i hrvatskim jezikom „pivar“. Nažalost, nemamo podatke o tome kako je i gdje Rudolf Tottar proizvodio pivo, no vjerojatno je to radio u Virju gdje je i živio. Bilo bi zanimljivo znati kako to da se Rudolf Tottar odlučio na ovakav posao i tko su bili krajnji korisnici njegovih proizvoda, odnosno virovskoga piva.

Rudolf Tottar potječe iz znamenite i ugledne poduzetničke virovske obitelji Tottar koji su tijekom čitavog 19. stoljeća značajno utjecali na gospodarske prilike u Virju. Rudolf Tottar rođen je u Virju 2. lipnja 1845. godine kao sin trgovca Mije Tottar i supruge mu Monike rođ. Lakits (Lakić). O ugledu njegovih roditelja svjedoči činjenica da su mu krsni kumovi bili kapetan Volfgang Tišma i njegova supruga Amalija. Njegov otac Mijo Tottar bio je sin virovskog kovača i crkvenog starješine Josipa Tottara i supruge mu Eve rođ. Petek. Josip Tottar stariji imao kuću u dijelu Virja koje se zove Gradišče. Pokraj te kuće sagradio je kuću katnicu i ondje vodio trgovinu i imao svoj stan. Dakle, članovi obitelji Tottar generacijama su se bavili trgovinom. Takvo zanimanje omogućilo im je visok ekonomski i društveni status pa su obnašali različite dužnosti u političkom i društvenom životu Virja. Ekonomska stabilnost obitelji omogućavala je Tottarima da budu pokretači, pokrovitelji i nositelji društvenog života i gospodarstva u Virju.

Pošto je trgovac Josip Tottar ml. (1839.-1917.) naslijedio obiteljski posao i imanje, brat Rudolf je živio zasebno sa suprugom Anom Novak s kojom se vjenčao 1875. godine. Obiteljska tradicija i bogatstvo omogućili su mu vjerojatno da se bavim takvim egzotičnim zanimanjem kao što je proizvodnja piva. Rudolf Tottar umro je 7. veljače 1892. godine. O povijesti obitelji Tottar danas svjedoči grobnica nad kojom je sagrađena impozantna i prelijepa grobna kapela koja plijeni pažnju svih prolaznika na virovskom groblju. Osim bogato ukrašene vanjštine i vitraja na prozorima unutrašnjost kapele krase nadgrobne ploče s vrijednim podacima o obitelji Tottar.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine