U današnje vrijeme rijetko tko ubere štogod u prirodi i odmah jede. Kao mali smo vječito bili na travnicima i livada, ponekad i s pokojom svinjom, kravom ili guskama, kao čuvari. Tom prilikom, u proljeće obavezno se jelo listje kiselaka. Makar je bilo prljavo, prašno, ovlaš se obrisalo o hlače. I svi smo ostali živi i zdravi, i otporni, za razliku od današnje drislive djece koja su alergična na svašta, pa i na zrak, jer jedu industrijsku hranu i piju gazirana pića. Što je kiselak? Kiselak je velika kiselica (Rumex acetosa L.), višegodišnja zeljasta biljka iz porodice dvornjača. Jestivi su samo mladi prizemni listovi do prije izbijanja stabljike. Imaju karakterističan kiselkasti osvježavajući okus. Lišće joj ima i ljekovita svojstva i nalazi široku primjenu u liječenju nekih bolesti i zdravstvenih tegoba. U sebi sadrži oksalnu kiselinu pa se treba izbjegavati jedenje većih količina. Koliko se sjećam, znali smo se najesti, ali nikomu ništa nije bilo. Još bi naslagali listove jednog na drugoga, kao sendvič. Podravci su ga smjestili i u jednu uzrečicu. Ako je tko na proljeće ostao bez žita i hrane za stoku, onda mu se reklo: Onda poješ kiselaka brat!
Fotografija: https://optolov.ru/hr/otdelka-sten-v-detskojj/konskii-shchavel-lechebnye-svoistva-kornya-i-primenenie.html
KOMENTARI