Časna sestra Benjamina Šmuc (1957.-2021.)


Časna sestra Benjamina Šmuc (1957.-2021.)

Mnogima je u Đurđevcu još živo sjećanje na časnu sestru Benjaminu Šmuc koja je u župi sv. Jurja službovala početkom 1990-ih godina. Nažalost, u proljeće 2021. godine umrla uslijed bolesti korona-virusa u 64. godini života. Pokopana je u grobnici sestara milosrdnica na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Časna sestra Marija Benjamina rođena je kao Ivka Šmuc 26. srpnja 1957. godine u Sestrancu pokraj Lepoglave u obitelji Izidora i Ane Šmuc rođ. Pavlović. Nakon osnovne škole polazila je Ugostiteljsko-turističku školu u Varaždinu kada je osjetila duhovni poziv. Družbi sestara milosrdnica pristupila je 27. srpnja 1975. godine te je 1978. godine položila privremene zavjete, a vječne zavjete položila je 15. kolovoza 1983. godine. Pošto je imala želju doprinositi Družbi sviranjem, omogućeno joj je učiti svirati, a kao redovnica završila je četverogodišnji studij glazbe na Katehetskom institutu.

Nakon što je položila vječne zavjete započela je svoju prvu službu u Jakšiću pokraj Požege gdje je bila aktivna kao vjeroučiteljica i sviračica. Nakon toga premještena je u župu sv. Terezije Avilske u Požegi. Odande je prešla na Rudeš u Zagrebu te u župu sv. Jurja u Đurđevcu. Iz Đurđevca je premještena u Oriovac, pa u Varaždinske Toplice i u Osijek. Od 2005. godine službovala je u župi sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu. Ondje je radila kao vjeroučiteljica u IV. osnovnoj školi i održavala župni vjeronauk. Osim toga, bila je sviračica i sakristanka u župnoj crkvi Dobrog pastira.

Iscrpljena od svakodnevnog napornog rada umrla je u bolnici u Varaždinu 9. svibnja 2021. godine nakon mukotrpne borbe s korona-virusom od kojeg se razboljela oko mjesec dana ranije i koji ju je potpuno prikovao za bolesničku postelju. Na vječni počinak ju je 12. svibnja 2021. godine ispratilo mnoštvo vjernika, redovnica, svećenika, rodbina te kolege profesori iz škole gdje je radila.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine