Osnutak župe u Budrovcu


Pogled na unutrašnjost župne crkve u Budrovcu (fotografirao Marijan Slunjski)

Jedna od podravskih rimokatoličkih župa koja je osnovana u XX. stoljeću je ona sa središtem u naselju Budrovec nedaleko Đurđevca. Župa u Budrovcu osnovana je 27. ožujka 1946. godine, a 7. travnja iste godine otvorena je i blagoslovljena župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije koja je sagrađena nekoliko godina ranije (gradnja započela 1938. godine). Novoosnovanoj župi pripala su naselja Budrovec i Sirova Katalena, a od 1957. godine Čepelovec. Najprije su upravitelji budrovečke župe bili kapelani iz Đurđevca. Godine 1971. kupljena je privatna kuća u koja je uređena kao župni dvor.

Do osnutka župe u Budrovcu naselja koja joj danas pripadaju bila su u sastavu prostrane župe sa središtem u Đurđevcu. Počevši od 1868. godine iz te su župe izdvajana naselja i osnivane nove župe zbog velikog povećanja broja stanovnika. Posljednja župa nastala na ovaj način izdvajanjem iz teritorija velike đurđevečke župe je ona sa središtem u Budrovcu. Prvi upravitelj župe u Budrovcu od 1946. godine bio je Antun Markov. U kolovozu 1946. godine novoosnovanu župu posjetio je dr. Josip Lach kao generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije i ondje je 16. kolovoza dijelio sakrament svete Potvrde. Godišnje klanjanje u župi je 6. kolovoza, a glavno proštenje na blagdan Uznesenja BDM na Nebo 15. kolovoza.

Izvori: Budovac: sedamdeset godina Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, ur. vlč. Mladen Gorupić. Budorvac: Župa Uznesenja BDM, 2016.; Šematizam Varaždinske biskupije 2017., gl. ur. Josip Koprek. Varaždin: Varaždinska biskupija, 2017.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine