Kolekcionar i umjetnik Peter Infeld (1942.-2009.)


Alegorijski prikaz Petera Infelda u društvu s likovnim umjetnicima na slici Milana Generalića.

U Podravini pomalo blijedi uspomena na njezinog velikog obožavatelja Petera Infelda čija se 80. obljetnica rođenja navršava u svibnju 2022. godine. Peter Infeld je svoje ime zauvijek zapisao u povijesti Podravine zahvaljujući svojem trudu oko prikupljana radova podravskih naivnih umjetnika i promociji naivne umjetnosti u svijetu. Infeld je bio istinski mecena i pomogao je mnogima. Trajan trag u Podravini ostao je u donaciji slika koje se nalaze u zgradi Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara u Virju.

Peter Infeld rođen je u Beču 8. svibnja 1942. godine pod imenom Peter Goretscan (Goričan) po čemu se prepoznaje njegovo hrvatsko porijeklo. Pošto mu je otac stradao u Drugom svjetskom ratu, majka Magareta sklopila je brak s Ottom Infeldom koji je posvojio njenog sina Petera i dao mu svoje prezime. Od njega su baštinili  vrlo veliku i uspješnu tvornicu žičanih glazbala.

Unatoč tome što je vrlo rano, već 1965. godine, nakon smrti očuha, s majkom morao preuzeti obiteljsku tvrtku, Peter Infeld je pokazivao zanimanje za umjetnost. Tako je stekao vokalnu obuku kao tenor, a podučavao ga je Mario del Monaco u Italiji.

Zajedno s majkom, Infeld je počeo sakupljati slike od kojih je nastala vrijedna umjetnička zbirka s više desetaka tisuća slika. Volio je naivu i mnogo učinio za popularizaciju ovoga stila u umjetnosti. Mislio je i na mlađe naraštaje pa je osnovao fondaciju za razvoj likovne umjetnosti, a vrijednu zbirku slika darovao je Osnovnoj školi prof. Franje Vikotra Šignjara u Virju.

Peter Infeld umro je u Beču 15. travnja 2009. godine. Njegovo ime danas nose fondacije, donacije i galerije u Hrvatskoj i drugdje.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine