Slikar Ivan Večenaj (1920. – 2013.)


1
Ivan Večenaj (1920.-2013.)

Ivan Večenaj, istaknuti hrvatski naivni slikar rođen je 18. svibnja 1920. godine u Goli, a umro je 13. veljače 2013. godine. Večenaj se kao i većina naivnih slikara bavio poljoprivredom, a u slikarstvo se upustio potpuno samouk, premda je još od dječačkih dana pokazivao svoj talent. Izlagati je počeo od 1954. godine.

6
Četiri jahača apokalipse.

Isprva je bio sljedbenik Hlebinske škole, da bi kasnije stvorio vlastiti stil približivši se u jednoj stvaralačkoj fazi nadrealnomu i fantastičnomu u zavičajnim motivima i mrtvim prirodama. Slikao je kao i drugi, uljem na staklu; krajolik, mrtvu prirodu, portrete, biblijske i futurističke motive… Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, a njegova slika Četiri jahača apokalipse uvrštena je u publikaciju The Bible in 20th Century Art (Biblija u umjetnosti 20. stoljeća) u kojoj su zastupljeni najveći svjetski slikari Picasso, Chagall, Dali, Kokoschka i drugi.

scan0001
Naslovnica jedne od Večenajevih knjiga.

Osim slikarstvom, bavio se i skupljanjem jezičnoga blaga te je sastavio veliki rječnik i zbirku poslovica i izreka rodne Gole i okolice. Napisao je i nekoliko knjiga o povijest svojega kraja, dva romana i jednu poetsku zbirku. Skupljao je i etnografsko blago te je svoju rodnu kuću uredio u etnografski muzej.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine