Slikar Ivan Andrašić


Ivan Andrašić rođen je 21. prosinca 1959. godine u Molvama. Ondje je polazio osnovnu školi, a gimnaziju u Đurđevcu. Diplomirao je 1983. godine na Odsjeku za pedagogiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1988. godine živi i radi u Koprivnici sa suprugom Gordanom Špoljar Andrašić.

Slikati je počeo kao samouk slikar u vrlo ranoj mladosti i to u maniri hrvatske naive. Već 1971. godine imao je prvu samostalnu izložbu. Od dobrog crtača i slikara na staklu kojem su vječni motiv pitomi krajolici molvarske Podravine, Ivan Andrašić napredovao je do slikara koji spomenutim motivima pridaje nadrealnu komponentu. Najveći odmak od tradicionalne naive postigao je slikanjem akvarela, odnosno pejzažnim slikarstvom pri čemu su mu glavno izražajno sredstvo postali mekoća i paučinasta prozračnost izraza. Na taj način – tvrde kritičari – uspijeva pokazati sve svoje slikarsko umijeće i zabilježiti svoje duboke impresije.

Andrašić je vrlo plodan slikar što se može zaključiti po broju održanih samostalnih izložbi koji je od 1973. do današnjih dana bilo pedesetak, kako u domovini tako i u Europi, pogotovo u Njemačkoj. Najviše izložbi imao je u Podravini, bilo u rodnim Molvama ili u Koprivnici, Đurđevcu, Virju i drugdje. Na skupim izložbama predstavljao se diljem svijeta. Osim toga, autor je nekoliko grafičkih mapa i ilustrator mnogih izdanja podravskih autora. Član je Društva naivnih likovnih umjetnika Hrvatske i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. O stvaralaštvu Ivana Andrašića 2016. godine objavljena je velika monografija pod naslovom „Hod ispod velikog oblaka“ autorice Božice Jelušić.

(Slikovni prilozi i podaci preuzeti su iz kataloga izložbe što je otvorena u OŠ prof. Franje Viktora Šignjara u Virju 10. studenoga 2016. godine.)

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine