Franjo Lugarić (1824. – 1902.)


Franjo LugaricZnameniti virovski učitelj i orguljaš Franjo (Fran) Lugarić rođen je 9. svibnja 1824. godine. U Virje je došao kao 18-godišnjak iz Špišić Bukovice gdje mu je otac, također Franjo, bio orguljaš. Naime, u Virju se 23. studenog 1842. godine oženio 19-godišnjom Barbarom Drmenčić, kćerkom tada već pokojnog virovskog orguljaša Gabrijela Drmenčića. No, Lugarića u Virje nisu doveli samo obiteljski razlozi jer je iste 1842. godine počeo raditi kao učitelj u virovskoj pučkoj školi. U Narodnoj školi u Virju je 1860-ih godina sva tri razreda podučavao Lugarić. Nakon spajanja Carske i Narodne škole u Glavnu dječačku i djevojačku učionicu u Virju 1872. godine, ravnateljem je postao upravo Franjo Lugarić. Tada je primio i odlikovanje za uspješno vođenje škole. Tijekom provođenja reformi u školstvu potaknutih 1874. godine od strane hrvatskog bana Ivana Mažuranića, Franjo Lugarić je imenovan kraljevskim županijskim školskim nadzornikom. No, to je značilo prestanak Lugarićeve službe u virovskoj školi pa ga je 1875. godine na mjestu ravnajućeg učitelja zamijenio Stjepan Štefanov.

pjesma0003Osim što je bio marljiv učitelj, Lugarić je istodobnio predano službovao i kao mjesni orguljaš (organista). Nekada je bilo uobičajeno da mjesni učitelj ujedno bude i orguljaš u župnoj crkvi. Tako je bilo u svim podravskim mjestima. Stvarno je predugačak niz svega onoga čime je Lugarić zadužio Virje u kojem je djelovao.

IMG_3768
Nadgrobni spomenik obitelji Lugarić u Virju (fotografirao Nikola Cik).

U Virju su Franji i Barbari Lugarić rođene kćerke Judita (Ida, 1847.-1861.) i Ljubica (Amalija, 1845.-1933., udana Tomec). U studenom 1896. godine Lugarić je ostao udovac i poživio je do 30. listopada 1902. godine. Pokopan je na virovskom groblju. Virovci su se Lugariću odužili time što jedna od ulica u središtu naselja nosi njegovo ime, a na kući u kojoj je živio nedavno je postavljena spomen ploča, a uspomenu na ovog svestranog učitelja čuvaju i u Osnovnoj školi u Virju.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine