Virovski župnik Josip Hiter


Hiter
Portret Josipa Hitera

Među ljudima koji su obilježili kraj XIX. stoljeća u Virju svakako je župni Josip Karlo Hiter. Njegovo je porijeklo vrlo zanimljivo jer mu je otac bio Nijemac (vojni liječnik), a majka Francuskinja. Josip Hiter rođen je 27. listopada 1821. godine. Sveti red primio je 1847. godine, a prije dolaska u Virje u prosincu 1881. godine bio je župnik u Štefanju.

Virovci ga pamte kao vrijednog župnika. Godine 1888. proširio je župno groblje kod kapele svetog Jakoba. Naručio je oslikavanje unutrašnjosti župne crkve 1892. godine. Bio je u službi đurđevečkog  podarhiđakona. Župnik Hiter zaslužan je za razvoj školstva u Virju jer je od 1883. bio predsjednik Školskog odbora i školski nadzornik za virovsku školu. Doprinio je gradnji školske zgrade u Virju. Bio je iskreni domoljub.

IMG_3753
Hiterov nadgrobni spomenik u Virju.

U Virju je 1897. godine proslavio svoj zlatomisnički jubilje (50 godina svećeništva). Umro je iznenada 13. ožujka 1898. godine i pokopan je ispred kapele svetog Jakoba na župnim groblju u Virju. Nadživjela ga je majka koja je umrla u 107. godini života.

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine