Vlč. Stjepan Čadoić (1938. – 1997.)


Naslovnica knjige o vlč. Čadoiću autora fra Josipa Grivića.

Danas su još uvijek živa sjećanja Novovirovaca na svoga pokojnog župnika Čadoića. Stjepan Čadoić rođen je 5. studenog 1938. godine kao prvo od šestero djece Pavla i Matilde rođ. Ranogajac u Kamenici. Godine 1965. završio je bogoslovlje i iste je godine na Petrovo zaređen za svećenika. Čitavim je životom vezan za Novo Virje jer je kao mladomisnik poslan u Virje župniku Ivanu Vragoviću kao pomoćnik za područje Virovskih konaka. Sljedećih 1966. i 1967. bio je kapelan u Svetome Iliji kod Varaždina da bi 1. kolovoza 1967. godine bio imenovan stalnim kapelanom za Novo Virje gdje se nastanio 7. kolovoza 1967. godine. Od tada je zdušno radio na tome da Novo Virje postane samostalna župa.

crkva0006
Naslovnica lista “Gradimo crkvu”.

Otvorio je groblje za žitelje Novog Virja 1968. godine, osnovao crkveni zbor i organizirao odbor za gradnju crkve u Drenovici. Doista je u proljeće 1969. godine osnovana Župa svetog Josipa u Novom Virju. Odmah se započelo s gradnjom župne crkve. Osim što je sagradio župnu crkvu, podigao je župni dvor, uredio mjesno groblje i ondje dao sagraditi kapelu i mrtvačnicu. Čadoić je istodobno bio i vrijedni dušobrižnik jer redovito svake godine za svoje vjernike organizirao misije ili duhovnu obnovu.

Neizbrisiv trag svojeg djelovanja vlč. Stjepan Čadoić ostavio je izdavanjem župnog lista „Gradimo crkvu“ (od 1969. do 1979. godine) i uređivanjem glasila „Podravski zvonici“, koje se čitalo diljem Podravine. Punih 20 godina neumorno je pisao i uređivao ovo glasilo. Velečasni Stjepan Čadoić umro je iznenada u Novome Virju 20. rujna 1997. godine, gdje je i pokopan.

 

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine