Svećenik Stjepan Biškup (1934.-1976.)


Stjepan Biškup (1934.-1976.)

Prerana smrt, odnosno kratak život, nikako ne smiju biti razloga zaborava bilo koje osobe, pa tako niti svećenika Stjepana Biškupa koji je umro kao župnik u Ždali 23. veljače 1976. godine. Njegova prerana smrt iskreno je rastužila vjernike i svećenike u Podravini, a tim povodom je u vjersko-informativnom Podravski zvonici objavljen prigodni nekrolog odakle prenosimo Biškupove biografske podatke.

Stjepan Biškup rođen je 1934. godine u selu Podevčevo blizu Remetinca u Hrvatskom zagorju. U zavičaju je stekao osnovno obrazovanje, a gimnaziju je polazio u Zagrebu nakon čega je pošao na Bogosloviju, odnosno Teološki fakultet. Svećenikom je postao 1961. godine. Službovao je dvije godine kao kapelan u Stenjevcu i u Križevcima. Upraviteljem župe u Ždali postao je 1963. godine i ondje se istaknuo kao revan svećenik. Zbog toga su vjernici i Ždale i kolege svećenici iskreno žalovali kada je iznenada umro nakon samo tjedan dana bolovanja kod kuće i u bolnici, 23. veljače 1976. godine.

U Ždali je priređen dostojanstveni ispraćaj. U župnoj crkvi je nad župnikovim mrtvim tijelom slavljena oproštajna sveta misa kada su održani oproštajni govori. U velikoj povorci lijes s pokojnikom prenijet je do kraja sela gdje je položen u pogrebni automobil i formirana je kolona u kojoj su bile stotine onih koji su odlučili župnika Biškupa ispratiti do vječnog počivališta u njegovoj rodnoj župi. Zanimljivo je znati da su u mjestima kroz koja je prolazila pogrebna kolona zvonila zvona na crkvama. Sprovodne obrede u Remetincu vodio je zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić uz više od stotinu svećenika i mnoštva vjernika.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine