Varaždinski biskup Marko Culej (1938.-2006.)


Biskup Marko Culej.

Prvi biskup Varaždinske biskupije bio je preuzvišeni i prečasni gospodin Marko Culej koji je upravljao Varaždinskom biskupijom od njezinog osnutka 1997. godine do smrti 2006. godine. Marko Culej rođen je 19. siječnja 1938. godine u selu Repno (u župi sa središtem u Belcu) u današnjoj Krapinsko-zagorskoj županiji. Iz mnogobrojne obitelji Petra i Josipe Culej osim biskupa Marka, duhovnom pozivu odazvala se i sestra mu Greta, časna sestra milosrdnica.

Sjemenište i Katoličko-bogoslovni fakultet polazio je u Zagrebu. Za svećenika je zaređen na blagdan svetog evanđelista Marka 25. travnja 1964. godine u Zagrebu. Kao kapelan službovao je u Samoboru i Desiniću gdje je bio i kao župnik od 1965. do 1981. godine uz što je bio dekan. Godine 1981. postao je vicerektorom u Bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, 1986. godine kanonikom zagrebačkog Prvostolnog kaptola, a uskoro i arhiđakonom Vrbovečkog arhiđakonata. Pomoćnim zagrebačkim biskupom imenovan je 7. siječnja, a posvećen 22. veljače 1992. godine. Godine 1992./1993. bio je rektor Bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, a 1994. godine bio je predsjednik crkvenog Odbora za pripremu posjeta pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj.

Grb Varaždinske biskupije.

Pri osnutku Varaždinske biskupije 5. srpnja 1997. godine imenovan je njezinim prvim biskupom i svečano je ustoličen u Varaždinu 28. rujna iste godine. Ujedno je u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji obnašao mnoge dužnosti. Biskup Marko Culej umro je 19. kolovoza 2006. godine, a pokopan je četiri dana kasnije u jednoj od pokrajnih kapela varaždinske katedrale gdje mnogi vjernici posjećuju njegovo posljednje počivalište. Bio je rado viđen u mnogim župama u Podravini kada je dolazio u pastirske pohode i dijelio sakramente. Mnogi ga pamte kao vrlo blagog i prijaznog čovjeka.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine