Đurđevečki gostioničari i mesari Lujo i Pepi Kreszinger


1
Josip (Pepi) Kreszinger

Jedna od poznatijih đurđevečkih obitelji je i obitelj Kreszinger, koja je u Đurđevcu držala gostionicu. Ljudevit (Lujo) Kreszinger rođen je u Međimurju, 16. svibnja 1863. a 1890-ih godina doselio se prvo u susjedni Kloštar, gdje je otvorio gostionicu. Godine 1896. došao je u Đurđevec i u Domitrovićevoj kući kod crkve otvorio gostionicu, ali i mesnicu, jer je bio mesar i kobasičar. Umro je u Đurđevcu 1936. godine.

4
Fotografija iz zbirke Martina Mahovića

Obiteljski posao nastavio je sin Josip (1892. – 1978.), koji je bio prvi predsjednik Zadruge svratištara i gostioničara đurđevačkog kotara (osnovana 1909.). Đurđevčani su rado zalazili u njihovu gostionicu u kojoj  se moglo  dobro pojesti i popiti a đurđevečka gospoda kupovala su meso kod Pepija.

3
Zaposlenici Kresizingerove mesnice (fotografija iz zbirke Matije Vogrinčića)

Stariji su Đurđevčani često znali pripovijedati kako se nekad išlo k Pepiju na gulaš. U Kreszingerovoj je kući kasnije otvoren restoran Picok a potom sagrađen istoimeni hotel.

7
Fotografija iz zbirke Martina Mahovića

Lujo Kreszinger ženio se čak četiri puta. Prva supruga Marija Reiter (1872. –  1894.), rodom iz Suhopolja, umrla je još u Kloštru, kao i njihovo dvoje novorođenčadi. Već iduće godine oženio je u Kloštru Ivanu Weiss, rođenu Kos (1866. – 1925.), rodom iz Maribora. Ivana je bila supruga kotarskog sudca Josipa Weissa umrlog iste godine. Nakon njezine smrti oženio je Izabelu Schraffel s kojom je živio tek godinu dana. Četvrta supruga bila mu je Julijana Pecsi, koja ga je nadživjela.

 
comment 

KOMENTARI

Komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Podravske širine